Novosti

Nacionalni je dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježavamo 15. veljače, kao podsjetnik na teška oboljenja od kojih u Europi godišnje obolijeva 16,5 tisuća djece u dobi do 15. godine. U Hrvatskoj je godišnje više od sto novooboljele djece od malignih bolesti.

Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah iza prometnih nesreća. Maligne bolesti u djece imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Zato je važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi povodom Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, “SANUS” klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti iz Splita i Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku organizira Okrugli stol s temom “Mostovima zajedničke suradnje omogućimo djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti najbolja liječenja, te život poslije njih”. Okrugli stol organiziran je s ciljem jačanja razmjene iskustava dobre prakse i poticanja svih koji rade s djecom na kvalitetniju suradnju i time ostvarenje najbolje moguće prakse liječenja djece i psihosocijalne podrške obiteljima.

Univerzalni pristup i dostupnost suvremenim postupcima liječenja te psihološka potpora obiteljima izuzetno su važni elementi u pristupu liječenja djece, te se želimo zahvaliti svima koji ulažu napore upravo na području podizanja kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH izražava svoju podršku svim roditeljskim udrugama koje svojom potporom stoje uz obitelji i male bolesnike, te će i dalje pružati podršku konkretnim aktivnostima usmjerenima ka poboljšanju kvalitete liječenja djece oboljelih od malignih bolesti, stoji u priopćenju Ministarstva.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo