Novosti

Najbolja podrška imunološkom sustavu u borbi protiv proljetnog umora

Pojam imunosti u najširem značenju uključuje sve obrambene reakcije u organizmu, prepoznavanje “stranih napadača” te sprječavanje ili ograničavanje njihovog djelovanja.

Imunitet predstavlja složen sustav stanica, tkiva i organa koji prožima čitav organizam; od timusa i koštane moždine u kojima se proizvode i dozrijevaju imunološke stanice, preko limfnog sustava kojim se te iste stanice prenose do limfnih čvorova, slezene i limfnog tkiva pridruženog koži i sluznicama crijeva i dišnog sustava.

Imunitet se formira prije rođenja

Funkcija imunološkog sustava temelji se na dva obrambena mehanizma. Nespecifični, urođeni imunološki odgovor predstavlja prvu liniju obrane jer nastaje bez prethodnog kontakta organizma sa stranim tijelom i usmjerena je protiv svih antigena koji ulaze u organizam. Specifični, odnosno stečeni imunološki odgovor pojavljuje se tek nakon kontakta organizma s određenim antigenom i usmjeren je specifično protiv njega. 

Imunološki sustav svakodnevno je pod utjecajem vanjskih čimbenika gdje pojačan stres, neadekvatna prehrana i prekomjerni tjelesni napor najviše pridonose njegovom neadekvatnom odgovoru. Budući da se na pojedine faktore nije moguće utjecati od iznimne je važnosti imati svakodnevnu nutritivnu podršku koja će kompenzirati vanjske utjecaje na imunitet. Svakodnevna konzumacija voća i povrća uobičajena je prehrambena preporuka kojom se podupire zdravlje i osigurava dobar vitaminsko -mineralni status.

Nutritivne komponente voća i povrća, vitamini i mineralne tvari te antioksidansi i druge fitokemikalije imaju snažan učinak na održavanje imunološke funkcije. Vitamin C i cink djeluju direktno na stimulaciju zaštitne funkcije kože i sluznice, a zajedno s cinkom i vitaminom A, vitamin D sinergijski djeluje kao potpora zaštitnom učinku imunoloških stanica te ujedno suprimira autoimuni odgovor.

Što treba izbaciti iz prehrane? 

Uz vitamine i mineralne tvari, polifenolne komponente hrane djeluju antioksidativno, antimikrobno i imunomodulatorno, odnosno osiguravaju zaštitu od virusa i bakterija. Zapadnjačka prehrana bogata jednostavnim šećerima i zasićenim mastima industrijskog podrijetla potiskuje imunološki odgovor smanjujući aktivnost imunosnih stanica potičući razvoj upalnih procesa, zbog čega se preporučuje značajno smanjenje unosa skrivenih masti i šećera koji se nalaze u sokovima, gaziranim napitcima, slatkišima i grickalicama. Stoga je od iznimne važnosti takve namirnice izbaciti iz prehrane odnosno zamijeniti namirnicama koje osiguravaju bogat arsenal imunosuportivnih nutrijenata čime pomažu tijelu da održi snažnu obranu. Konačno, izgradnju imuniteta ne čini samo pravilna prehrana već i zdrav životni stil koji podrazumijeva redovitu higijenu, dovoljno sna, tjelesnu aktivnost i kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme u antistres aktivnostima i boravku u prirodi.

No, i imunološki sustav se može zaštititi te njegovo obrambeno djelovanje osigurati baš onda kad je najpotrebnije.

Zona Vital proizvodi sadrže beta-(1,3/1,6)-D-glukan ekstrahiran iz stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae. Istraživanja pokazuju da ima povoljno djelovanje na imunološki sustav modulirajuci njegovo djelovanje tako što potice stvaranje protutijela zaduženih za obranu organizma od infekcija, a smanjuje stvaranje protutijela koja su zadužena, primjerice za alergijske reakcije.

Naime, beta-glukan nakon apsorpcije putem crijevnog epitela ulazi u krvotok gdje stupa u interakciju s obrambenim stanicama organizma (dentriticke stanice i makrofagi). U njima beta-glukan modulira stvaranje upalnih tvari i pojacava djelovanje fagocitoze (proces uništenja bakterijskih i virusnih stanica).

Beta-glukan djeluje sinergijski s mnogim vitaminima i mineralnim tvarima, među kojima se u prvom redu isticu vitamin D3, vitamin C i cink koji svi redom doprinose normalnoj funkciji imunosnog sustava. Upravo ovi nutrijenti pospješuju djelovanje beta-glukana te zasebno doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa, poboljšanju opceg stanja organizma odnosno smanjenju umora i iscrpljenosti.

Zato, nemojte dopustiti da proljetni umor zavlada u vama, već vi zavladajte proljećem i iskoristite sve blagodati i ljepote buđenja prirode, od boja, mirisa i zvukova do zdravih i finih okusa…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo