Novosti

Nanočestice nude lijek za Alzheimerovu bolest

Trenutno, Alzheimerova bolest je neizlječiva, no britanski stručnjaci su optimistični u svjetlu svojih napora vrijednih pola milijuna eura.

Njihov je projekt samo dio onog “teškog” 14,6 milijuna eura kojeg sponzorira Europska unija nazvanog “Nanočestice za terapiju i dijagnozu Alzheimerove bolesti”, piše portal Science Daily.

“Ako je bolest sada dijagnosticirana, oštećenje je već nastupilo. Proteini se nakupljaju u mozgu kao senilni plak ili vlakna koja ometaju normalno funkcioniranje živčanih stanica. Razvijamo liječenja na temelju inhibicije nakupljanja proteinskih vlakana tako da bi se Alzheimerova bolest mogla liječiti mnogo ranije. Lijek za sprječavanje ove bolesti mogao bi se testirati na ljudima kroz pet-šest godina”, izjavio je David Allsop, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Lancasteru.

Ovaj je projekt ujedinio vodeće stručnjake 18 istraživačkih centara Europe s ciljem stvaranja sićušnih nanočestica koje bi uništile nakupine plaka u mozgu bolesnika, te tako spriječile razvoj ove bolesti.

Britanski tim radi na metodi dijagnoze prije nego li se uopće pojave simptomi gubitka pamćenja: “Laboratorijska su istraživanja vrlo običavajuća, a ako se očekivanja ostvare, rezultati bi mogli imati strahovit utjecaj na ranu dijagnozu i liječenje ove vrlo teške bolesti”, zaključio je Allsop.

Alzheimerova bolest je neizlječiva progresivna bolest mozga koja dovodi
do gubitka kognitivnih sposobnosti – pamćenja, razmišljanja i
zaključivanja. Procjenjuje se da u svijetu ima oko 24 milijuna
oboljelih, a u Hrvatskoj oko 80.000. Uzrokuje ju nakupljanje proteinskog
plaka (beta amiloid) u moždanog tkivu između neurona te na taj način
onemogućava komunikaciju između aksona. Na kraju, uzrokuje degeneraciju
neurona i staničnu smrt.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo