Novosti

Naučite kako pomoći osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, odnosno 24 osobe u jednom danu. Zasad nema točnih epidemioloških podataka o preživljavanju, ali procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih tek 5 do 10.

Srčani zastoj je stanje u kojemu srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima pa za nekoliko minuta osoba umire. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i rano započinjanje oživljavanja.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje smanjuju se za 10% svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon 4 minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje.

Kao i u mnogim europskim zemljama, u Hrvatskoj prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem iznosi 11 do 13 minuta. Stoga, ako se ne provodi oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da osoba preživi.

Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Žrtve iznenadne srčane smrti često su i sportaši u punoj snazi koji do tada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80% srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da ćete jednom u životu upravo vi biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko vama blizak: prijatelj, susjed, član obitelji ili kolega.

Kako pomoći osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, građani mogu naučiti u subotu 4. lipnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na edukativnoj radionici u sklopu projekta “Oživi me”.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo grada Zagreba i Zaklada “Hrvatska kuća srca“ 4. lipnja, od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu organiziraju javnozdravstvenu akciju “Čuvari srca“ u sklopu koje će građani moći besplatno izmjeriti krvni tlak te šećer i kolesterol u krvi, a koja će biti provedena i u nedjelju u parku Bundek u sklopu međunarodne vrtne izložbe Floraart.

Cilj akcije je osvijestiti građane o važnosti brige za krvožilni sustav, uključujući zdravu prehranu i fizičku aktivnost. U sklopu akcije održat će se i edukacija oživljavanja od 11 do 13 sati u sklopu nacionalne kampanje “Oživi me“.

Cilj kampanje “Oživi me“ koja je započela 2014. godine i zahvaljujući kojoj je educirano više od 2000 stanovnika Hrvatske je probuditi svijest građana, ali i državnih institucija o problemu iznenadne srčane smrti. Želja organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više ljudi bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.     

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo