Novosti

Ne očekuje se utjecaj zračenja u Hrvatskoj

U svjetlu nuklearne nesreće u Japanu, hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost tvrdi: na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite i spašavanja stanovništva.

Prema službenim izvješćima Međunarodne agencije za atomsku energija (IAEA), a koja se temelje na informacijama japanskih službi nadležnih za nuklearnu i radiološku sigurnost, još nema vidnih znakova stabiliziranja situacije.

Reaktorske jedinice 1, 2 i 3 nuklearne elektrane Fukushima-Daiichi napajaju se morskom vodom uz pomoć pokretnih agregata. Razina vode za hlađenje u sva tri reaktora je od 170 do 230 centimetra ispod vrha gorivih elemenata. Zaštitna zgrada reaktora broj 3 propušta paru, a pritisak u njoj nije stabilan.

Potvrđeno je kako je u utorak, u bazenu istrošenog goriva reaktora broj 4 došlo i do drugog požara koji je trajao od 21:45 sati do 23:26 sati po našem vremenu. U reaktorima broj 5 i 6, koji sadrže gorivo, ali nisu bili u pogonu u vrijeme potresa i tsunamija 11. ožujka, dolazi do pada razine vode za hlađenje, a temperatura vode u bazenima istrošenog goriva u tim jedinicama je u porastu.

Kriteriji za primjenu mjera zaštite u Hrvatskoj propisani su Pravilnikom o granicama izlaganja ionizirajućem zračenju te o uvjetima izlaganja u posebnim okolnostima i za potrebe intervencija u slučaju izvanrednom događaju. Evakuacija se primjenjuje ako se očekuje da će pojedinac primiti dozu od 50000 mikroSv u sedam dana.

Prema zajedničkoj prognozi meteoroloških centara u Tokiju, Obminsku i Pekingu, kretanje radioaktivnog materijala koji je ispušten u atmosferu, bit će usmjereno jugoistočno u prvih 24 sata, odnosno sjeveroistočno u daljnjih 24 sata, sve prema Pacifiku. Evakuirano je svo stanovništvo u području 20 kilometara oko elektrane.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i dalje procjenjuje da na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite i spašavanja stanovništva, javlja Hina.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo