Novosti

Neprestano gledanje u ekran kvari vid – evo kako si možete pomoći

U posljednjih desetak i više godina svjedoci smo masovnog korištenja računala, odnosno, raznih oblika i veličina ekrana u svim porama ljudskog života, bilo da se radi o poslu, zabavi ili nečem trećem.

Naše tijelo nije stvoreno satima nepomično sjediti ispred nekog objekta. Isto tako, ni ljudsko oko nije građeno da netremice gleda u „svjetleću kutiju“. Stoga postaje jasno da takav neprirodan čin na našem tijelu i u našim mišićima izaziva zamor i opterećenje.

Jednako tako unutar našeg oka postoje mišići koji imaju funkciju prilagodbe od bliske udaljenosti pa sve do beskonačnosti. Očni mišići tako bivaju prenapregnuti (napune se mliječnom kiselinom), što rezultira bolom i nelagodom. Treptanje stvara suzni film koji omogućuje jasnu sliku te osjećaj ugode.

Zadubljeni u posao na ekranu 5 -7 puta manje trepćemo, dakle, bitno manje stvaramo suze, stoga možemo iskusiti vrlo jake smetnje peckanja, crvenila i osjećaj suhoće. Nadalje, neprestano i dugo gledanje u ekran na udaljenosti 30 – 60 cm ne dozvoljava oku mijenjanje fokusa gledanja, što nije prirodno stanje.

Šećite i gledajte u prirodu

Evolucijski, oko ima ugrađen sustav koji to stalno čini, pa je jasno da takav novi način funkcioniranja stvara različite tegobe neovisno o tome postoji li dioptrijski nalaz ili ne. Kako si pomoći? Pokušati svjesno svakih 50-tak minuta ustati, prošetati i pogled usmjeriti kroz prozor u daljinu, u prirodu.

Pitat ćete se zašto baš 50-tak minuta, a ne više ili manje? Novija istraživanja pokazala su da je to optimum, jer tako održavamo koncentriranost na ono što radimo.

Svakodnevno korištenje računala

Sigurno je da je današnji svakodnevni život nezamisliv bez računala, tableta i pametnih telefona. Odgovarajuća veličina ekrana (17 – 21 inča) za 8-satni rad na računalu bit će komotnija i ugodnija. Ako se osvrnemo na korištenje tehnike/ekrana kod male djece, mišljenja sam da djeca od 0-3 godine ne bi smjela koristiti taj vid zabave. Djeci starije dobi, 3-6 godina, trebalo bi ograničiti upotrebu na 15 minuta dnevno. Školska djeca neka koriste dobrobit računala u svrhu učenja.

Dr. Gorana Pavičić, spec. oftalmolog

Očna poliklinika Okulistički centar 

www.okuc.hr 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo