Novosti

Nezdrava hrana i heroin stvaraju sličnu ovisnost

Ako je vjerovati najnovijem istraživanju, brza i nezdrava hrana stvara pravu ovisnost i to sličnu onoj heroinskoj. Zaključili su to znanstvenici Istraživačkog instituta Scripps.

k“Riječ je o dosad najobuhvatnijem dokazu koji sugerira da pretilost i ovisnost o drogama imaju zajedničke neuro-biološke temelje”, izjavio je dr. Paul Johnson.

Znanstvenici su, za potrebe istraživanja, hranili miševe s tri različite vrste prehrane: isključivo hranjivim namirnicama, zdravim proizvodima s ograničenim pristupom nezdravoj hrani ili prehranom koja je dozvoljavala konzumiranje neograničenih količina junk hrane. Spomenuta je nezdrava hana uključivala torte od sira, čokoladu, biskvitne kolače i masno meso. O rezultatima istraživanja suvišno je i govoriti. Jer, svima je jasno kao dan da su miševi iz treće skupine vrlo brzo postali pretili, dok se težina životinjica iz prve dvije skupine nije promijenila.

Kako bi ispitali učinke nezdrave hrane na centre zadovoljstva u mozgu, istraživači su električkim impulsima stimulirali ta područja, kad god su miševi okretalo pokretni kotač u kavezu. Što su miševi duže vrtjeli kotač, to su dobivali više stimulansa, a time i užitka.

I dok štakori iz prve dvije skupine nisu promijenili svoje ponašanje, miševi koji su se “davili” u junk hrani, na pokretnom su kotaču provodili puno više vremena. Rezultat sugerira da su njihovi centri za zadovoljstvo u mozgu postali manje osjetljivi. U skladu s ovim rezultatom, miševi treće skupine su počeli jesti sve više i više hrane, što sugerira da su njihova tijela postala neosjetljiva na zadovoljstvo koje je proizvodila hrana.

“Kad je riječ o nezdravoj hrani, miševi i ljudi jednostavno gube kontrolu! A to je znak da je ovisnost već nastupila”, izjavio je dr. Paul Kenny.

kKad su znanstvenici miševima uskratili nezdravu, a ponudili im samo zdrave namirnice, životinjice su odbijale jesti puna dva tjedna.

“Kad se jednom naviknete na “slasne” hamburgere, pržene krumpiriće i ostale “poslastice” koje vam nude lanci brzom hranom, vrlo je teško vratiti se na stari – zdraviji – način prehrane”, zaključio je dr. Kenny.

Stoga idući put dobro promislite prije no što posegnete za nezdravim i brzo pripremljenim obrocima!

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo