Ni rentgen ne vidi sve prijelome! - Ordinacija.hr

Novosti

Ni rentgen ne vidi sve prijelome!

Rentgenske snimke ne zabilježe gotovo trećinu fraktura kostiju kuka i zdjelice, pokazali su rezultati novog istraživanja. Američki liječnici sa Sveučilišta Duke upozoravaju kako je oslanjanje isključivo na standardno RTG snimanje može dovesti do pogrešne dijagnoze i brojnih tužbi.

Na koji su način stručnjaci došli do ovakvog zaključka? Američki su si liječnici dali truda i ponovo provjerili rezultate RTG snimke 92 pacijenta, koristeći detaljnije skeniranje magnetskom rezonancom. Rezultati su bili iznenađujući! Klasičan rentgen nije zabilježio 35 prijeloma!

Zakašnjela dijagnoza

kKod 13 sudionika istraživanja s normalnim RTG nalazima, ponovnim su snimanjem magnetskom rezonancom zabilježena čak 23 prijeloma. Svi su se oni žalili na bol nakon ozljede kuka ili zdjelice.

Kod drugih 15 pacijenata s abnormalnim rentgenskim snimkama, magnetska je rezonanca pokazala 12 dodatnih fraktura zdjelice koje inače ne bi bile identificirane.

Istraživači kažu kako je korištenje magnetske rezonance, kao i rentgensko snimanje, iznimno korisno, pogotovo ako su liječnici u nedoumici. Jer, u visoko rizičnu skupinu spadaju pacijenti s problematičnim kukovima i starije osobe kod kojih komplikacije mogu čak dovesti i do smrti.

“Upotreba magnetske rezonance kod bolesnika s jakom kliničkom sumnjom na traumatsku ozljedu, ali neuvjerljivim rentgenskim snimkama, ima znatnu prednost u otkrivanju prijeloma zdjelice i kuka. Ako starijeg pacijenta muči uporna bol iako rentgen pokazuje samo blaži oblik artritisa, MR je vrlo razuman način koji će pokazati je li ipak riječ o prijelomu”, izjavio je dr. Charles Spritzer.

Rezultati istraživanja su objavljeni u American Journal of Roentgenology.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo