Novosti

Nije potrebno testirati se na HPV, cijepljenje je sasvim dovoljno

Testiranje mora doći voljom, a ne prisilom. Ako nismo seksualno aktivni, ne moramo ići na testiranje.

“Trebaju li se srednjoškolci testirati na HPV” naziv je ovotjedne Spikaonice koju su organizirali Grad Zagreb, Hrvatsko debatno društvo, portal Ordinacija.hr i Večernjak, a o čemu su stavove za i protiv ovaj put iznijeli učenici I. gimnazije.

– HPV je opasan virus i nije jedino naš osobni problem, već i naših partnera pa bismo se testiranjem osigurali od opasnih bolesti – kazala je učenica Jelena Lara Marinković. S druge strane Martin Rosenzwelg zastupao je tezu da testiranje na HPV nije dobro učiniti obveznim za sve školarce jer se time one koji nisu spolno aktivno izvrgava neugodnom postupku uzimanja brisa iz spolovila.

– Testiranje mora doći voljom, a ne prisilom. Ako nismo seksualno aktivni, ne moramo ići na testiranje – rekao je ovaj učenik.

Stručnjaci profesorica Marina Kuzman i docent Dubravko Lepušić na kraju rasprave mladima su objasnili da testiranje nije potrebno, no da bi se svi trebali cijepiti i tako zaštititi.

– Znanost je dala odgovor na mnoge stvari, pa tako i oko zaštite od HPV-a. Oko 60 posto ljudi zarazi se HPV-om pri prvom spolnom odnosu, a kod 90 posto prođe im sam od sebe. Kod ostalih 10% razvija se bolest zbog pada imuniteta, a to se može izbjeći cijepljenjem – kazao je Lepušić. Prof. Kuzman kazala je da je cijepljenje uz korištenje prezervativa najbolja zaštita, istaknula da je cijepljenje protiv dva najgora tipa HPV-a besplatno u 1. razredima srednje škole te pozvala mlade da se odazovu.

Stjepan Bubalo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo