Nitko nije pošteđen – rak dojke pogađa sve dobne skupine - Ordinacija.hr

Novosti

Nitko nije pošteđen – rak dojke pogađa sve dobne skupine

Foto: Shutterstock

Godine su najveći rizični čimbenik raka dojke no oko 20% svih slučajeva javlja se u žena mlađih od 50 godina. Rak dojke najčešća je vrsta raka kod žena i novih slučajeva ima barem dva puta više nego onih bilo koje druge vrste raka.

Postavlja se uvijek pitanje kada krenuti na pregled dojki. Nikad nije prerano. Može samo biti prekasno. Iza 20-te godine svakako treba doći na pregled, pogotovo djevojke koje se odlučuju na oralnu kontracepciju.- upozorava mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije, vlasnica i ravnateljica Poliklinike „Eljuga“.

Osviještenost o rizicima od raka dojke, načinima prevencije te informiranje o zdravstvenoj brizi koja vam je na raspolaganju od iznimne su važnosti. Javnozdravstvene kampanje poput Dana zdravih dojki, koji se održao jučer, 17.10. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a u sklopu Mjeseca borbe protiv raka dojke, uvelike pomažu ženama da tu bolest spriječe i, ukoliko dođe do najgoreg, bore se s njom.

Naš cilj je ostvariti preko 70% odaziva. Zasad je u prosjeku 60% iako imamo i županije koje predvode s 80%. – prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba , objasnila je ciljeve Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji žene od 50 do 69 godina poziva na besplatan mamografski pregled.

Mamografija je široko prihvaćena kao najučinkovitija metoda za pravovremeno otkrivanje raka dojke. Preglede dojke potrebno je obavljati do kraja života jer radi se o žlijezdi koja se u svakoj životnoj dobi mijenja. Rak dojke genetski je naslijedan jednako s majčine kao i očeve strane obitelji, a štetan način života može poništiti sve pozitivne faktore kvalitetnog genetskog naslijeđa. Nezdrave navike koje doprinose razvoju i pojavi raka dojke su pušenje, koje nije samo najveći uzročnik raka pluća već i rizični faktor kod karcinoma dojke, te nagomilavanje masti u tijelu, najčešće kao posljedice tjelesne neaktivnosti, jer u njima se deponiraju estrogeni koji su također uzročnici karcinoma dojki, pogotovo u menopauzi.

Mobilni mamograf bio je na raspolaganju ženama kao dio programa Dana zdravih dojki na Cvjetnom trgu, a one koje u tom trenutku nisu bile u mogućnosti pregledati se, mogle su se naručiti na pregled, ali i pomoći borbi protiv raka donacijom. Manifestacija je organizirana kao suradnja Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskom ligom za borbu protiv raka i Zajednicom pacijenata oboljelih od raka dojke Sv. Juraj, uz potporu Zagrebačke lige protiv raka, Lige protiv raka Zagrebačke županije i Udruge „Sve za nju“.

Ordinacija.hr organizirala je u suradnji s Mentor Worldwide između specijalističkih pregleda samopregled dojki. Edukaciju o tom kratkom postupku koji spašava život provodili su plastični, rekonstruktivni i estetski kirurzi, dr. Mladen Duduković iz KBC-a Rebro te dr. Domagoj Eljuga iz Instituta za tumore. Ženama su podijeljeni i letci s informacijama i uputama o samopregledu.

Pročitajte upute za samopregled dojke!

J. P.

Foto: Shutterstock, Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo