Noć pod zvijezdama u Dubrovniku - Ordinacija.hr

Novosti

Noć pod zvijezdama u Dubrovniku

Noć pod zvijezdama u Dubrovniku, koja će se održati 12. siječnja, prva je u nizu aktivnosti posvećenih obilježavanju tristote godišnjice rođenja Ruđera Boškovića.

Organizira ju Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s gradom Dubrovnikom, Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, Hrvatskim astrofizičkim društvom i redom Družbe Isusove.

U srijedu, 12. siječnja u 19 sati astronomskim promatranjem neba započet će popularno–znanstveni program tijekom kojeg će građani u Dubrovniku imati priliku promatrati noćno nebo teleskopima. Oni će biti postavljeni na Brslju u zapadnom dijelu grada i na Trgu oružja u Starom gradu. Cjelodnevne aktivnosti 13. siječnja započet će u 11 sati teleskopskim promatranjem sunca na Stradunu.

Ruđer Bošković

Predavanje “Mašta i znanost u svemiru”

U četvrtak, 13. siječnja u 18 sati u dvorani pape Ivana Pavla II (prostorije bivšeg samostana) u Starom gradu, dr. sc. Danko Bosanac, znanstveni savjetnik na IRB-u održat će popularno-znanstveno predavanje za javnost pod nazivom: “Mašta i znanost u svemiru”. Predavanjem će se pokušati objasniti veza između mašte i mitova o svemiru i stvarnih znanstvenih spoznaja. S obzirom da je cijeli događaj posvećen Ruđeru Boškoviću koji je i sam bio zaljubljenik u promatranje zvijezda, tijekom predavanja dat će se poseban osvrt na rad ovog znanstvenika i vezu svemirskih gibanja i Ruđerove teorije o atomima.

Simpozij “Od Ruđera Boškovića do danas”

Kao središnji događaj kojim će Institut obilježiti ovaj jubilej važno je najaviti znanstveni simpozij pod nazivom: “Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini”, na kojem će tridesetak pripadnika svjetske znanstvene elite i dobitnika Nobelove nagrade održati znanstvena predavanja Ruđeru u čast od 24. do 29. svibnja u Dubrovniku.

U 2011. godini obilježit će se tristota obljetnica rođenja Josipa Ruđera Boškovića, jednog od najistaknutijih znanstvenika 18. stoljeća. U čast znanstveniku po kojem nosi ime, Institut Ruđer Bošković tijekom ove godine organizirat će niz znanstvenih i znanstveno-popularnih aktivnosti kojima će obilježiti ovaj veliki jubilej.

Izvor: Medikus.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo