Novosti

Nova komedija za odrasle i mlade koja raščlanjuje obiteljske odnose

Odnos roditelja i djece u svim životnim fazama tema je mnogih istraživanja, analiza i rasprava.

U procesu odrastanja često je teško procijeniti tko se susreće s većim izazovima – roditelji ili djeca – a brojne od njih upravo predstava „Bokte“ prikazuje na duhovit način. Teatar Puna kuća u suradnji s Udrugom roditelja „Korak po korak“, nakon uspješne suradnje u realizaciji predstave za mlade „Dvije crte plavo“ koja se izvodi u koprodukciji s Teatrom Exit, donosi novu predstavu koja će nasmijati, ali i navesti na razmišljanje i mlađe i one starije.

Predstava ‘Bokte’ tematizira odnos roditelja i djece u razdoblju od rođenja do punoljetnosti te nas podsjeća na brojne situacije u kojima smo se svi mi barem jednom u životu našli. Puno bismo ih puta puno lakše riješili ili se s njima nosili da smo u tim trenucima mogli sagledati i drugu stranu priče, stoga je cilj ovom predstavom osvijestiti i roditelje i djecu o važnosti slušanja i uvažavanja tuđih mišljenja i stavova, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Glavni su likovi predstave „Bokte“ arheologinja Ana i njezin muž krovopokrivač Boris te njihova djeca blizanci Mala i Mali.

„Njihovu obiteljsku priču gledatelji doživljavaju kroz prizmu svakog od njih pa tako raščlanjivanjem obiteljskih odnosa kroz različite životne faze mogu vidjeti kako se roditelji nose s odrastanjem svoje djece i kako se ta djeca nose s pritiscima odrastanja i preuzimanja odgovornosti za svoje odluke. Scenom po scenu dolazi se do zaključka kako korijeni sukoba u obiteljima najčešće leže u pretjeranoj potrebi za zaštitom koja tako često rezultira nerazumijevanjem i razdorom među članovima. Kroz komične, svima prepoznatljive, gotovo arhetipske dramske situacije unutar jednog doma publika će imati priliku vidjeti odrastanje iz vizure djece i iz vizure roditelja. Sigurno će se prepoznati u većini situacija, a u najboljem slučaju, prepoznat će pogreške u vlastitim postupcima u okviru svoje obitelji. Upravo zahvaljujući svojoj tematskoj širini predstava je namijenjena i odrasloj i mladoj publici jer smo svi barem jednom u životu bili dio obitelji“, poručuje redatelj Vanja Jovanović.

Teatar Puna kuća predstavu postavlja u partnerstvu s Udrugom roditelja „Korak po korak“ te uz sufinanciranje Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu Grada Zagreba. Tekst i režiju potpisuje Vanja Jovanović, a glazbu Šimun Matišić, dok sve uloge igraju Svetlana Patafta i Marko Cindrić. Premijera je na rasporedu u nedjelju 24. listopada u 20 sati, a održat će se u Centru za kulturu Histrionski dom u Ilici 90 u Zagrebu. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Ulaznice.hr. Predstava će biti pretpremijerno izvedena i u Koprivnici u subotu, 23. listopada u 20:00 sati u Ludens teatru, scena Doma mladih u Ulici Hrvatske državnosti 10.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo