Novi oralni inhibitor smanjuje rizik od moždanog udara

Liječnik, mozak

Novi oralni inhibitor trombina, dabigatran eteksilat, smanjuje rizik od moždanog udara i sistemske embolije za 34% kod bolesnika s fibrilacijom atrija u usporedbi s dobro kontroliranim varfarinom.

Potvrdili su to najnoviji rezultati RE-LY® ispitivanja o ishodima atrijske fibrilacije (AF).

Rezultati pokazuju da dabigatran eteksilat, u dozi od 150 mg dvaput dnevno, značajno smanjuje rizik od moždanog udara. Dabigatran eteksilat u dozi od 110 mg dva puta dnevno jasno je pokazao slična smanjenja moždanog udara i sistemske embolije u usporedbi s dobro kontroliranim varfarinom, s impresivnim smanjenjem stope velikih krvarenja od 21%.

"Novi direktni oralni inhibitor uvjerljivo pobjeđuje varfarin – radi se o superiornom smanjenju moždanog udara s manje krvarenja", priopćili su iz farmaceutske tvrtke Boehringer Ingelheim.

Jednako impresivni su rezultati ključnih sekundarnih i drugih ishoda, uključujući superiorno smanjenje hemoragijskih moždanih udara s obje doze, od 150mg i 110mg, primijenjene dva puta dnevno i smanjenje smrtnosti svih uzroka s dozom od 150mg dva puta dnevno.

“Rezultati dabigatrana u RE-LY® ispitivanju su nadišli sva naša očekivanja. Sada imamo oralno liječnje koje nudi superiornu zaštitu od moždanog udara s manje krvarenja i bez potrebe redovitog praćenja", izjavio je profesor Stuart Connolly, suvoditelj RE-LY® ispitivanja.

Istraživanje je provedeno na gotovo 18 tisuća i 120 bolesnika u 44 zemlje širom svijeta.

Rezultati su prvi puta predstavljeni na Kongresu Europskog društva kardiologa te objavljeni online u New England Journal of Medicine.

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!