Novosti

Novi test krvi otkriva Downov sindrom

Jednostavan test krvi mogao bi spasiti stotine života još nerođenih beba. On detektira genetske poremećaje poput Downovog sindroma.

Osim toga, test uklanja rizik od pobačaja koji je
povezan sa sadašnjim testovima. Naime, dosada su trudnice, za koje se misli da imaju veći rizik da rode bebu s mišićnom distrofijom ili Downovim sindromom, mogle birati između dvije pretrage: amniocenteze i uzimanja uzorka korionskih resica (CVS).

Osim što su oba postupka neugodna i opasna, ona uključuju i iglu koja se uvodi u ženinu utrobu kako bi se uzela tekućina koja okružuje nerođeno dijete. Taj postupak povećava rizik od pobačaja. To potvrđuje i statistika koja kaže da je zbog invazivnih testova jedna od 100 beba pobačena.

Novi test nije agresivan. On od trudne majke zahtijeva samo uzorak krvi, koji se vadi na uobičajeni način iz ruke. Važne informacije o bebinom stanju daju uzorci djetetova DNK u majčinoj krvi.

Spomenuta je metoda već ponuđena obiteljima kod kojih postoji visoki rizik da im dijete naslijedi bolest koja pogađa samo dječake, kao što je mišićna distrofija.

– Test će olakšati parovima mučnu odluku o tome trebaju li pristupiti invazivnom testu ili ne, kazala je Lyn Chitty sa Great Ormond Street Hospital u Londonu.

Novi bi test samo u Velikoj Britaniji mogao spasiiti 250 života, budući da u toj zemlji 25.000 žena ide na invazivne testove.

M.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo