Novosti

Novi uspjeh hrvatskih znanstvenika!

Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će uskoro biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih se sumnja na MODY podtip dijabetesa.

Udio oboljelih od dijabetesa u ukupnoj populaciji u Europi približava se 10%, što potiče brojne znanstvenike da pokušaju razumjeti tu kompleksnu bolest. Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, te Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu u sklopu velikog međunarodnog konzorcija postigli su velik napredak u tom smjeru otkrivši biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY. Radi se o relativno malom broju pacijenata, oko 5% od onih kojima je dijabetes dijagnosticiran prije 45. godine, no rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno budući da oni trebaju drugačiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija.

Vodeći svjetski časopis Diabetes koji je ujedno i službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes objavio je navedene rezultate 28. prosinca 2012.

Za navedeni biomarker tvrtka Genos ima trećinu patentnih prava, a za to otkriće je nedavno bila i finalist Europske nagrade za inovacije. Zahvaljujući tome Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa.

“Rezultati objavljeni u ovom znanstvenom radu rezultat su analize nekoliko tisuća ljudi koja nam je omogućila da otkrijemo vezu između HNF1A gena koji uzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi. Nakon toga smo uspjeli pokazati da analizom krvi možemo pouzdano prepoznati pacijente s bolesti, te štoviše da nam analiza glikana omogućuje da prepoznamo mutacije koje značajno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti. U laboratoriju tvrtke Genos možemo provesti testiranje molekularnih biljega, te se nadamo da ćemo uskoro uspostaviti sustav koji će omogućiti svakom zainteresiranom pacijentu da provjeri ima li MODY podtip dijabetesa”, izjavio je Mislav Novokmet, istraživač u tvrtki Genos i jedan od grupe prvih autora na objavljenom radu.

Dr. Gordan Lauc, redoviti profesor Farmaceutko-biokemjskog fakulteta i vlasnik tvrtke Genos objašnjava: “Moderne analitičke metode sve nas više približavaju nečemu što nazivamo “Personalizirana medicina”, tj. točno prepoznavanje tipa bolesti i terapija prilagođenih svakom pojedincu. Glikani, jedna od posttranslacijskih modifikacija proteina potencijalni su biomarkeri za čitav niz bolesti. Moja istraživačka grupa koja se trenutno većim dijelom nalazi u Genosu, a manjim i na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, istražuje glikane već preko 20 godina, te smo danas jedna od vodećih grupa u svijetu na tom području. U sklopu više velikih međunarodnih konzorcija ispitujemo glikane kao biomarkere u više različitih bolesti, te uskoro očekujemo objavu još nekoliko rezultata poput ovog.”

Dr. Edita Pape-Medvidović, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, naglašava: “Ono što u stručnim krugovima nazivamo dijabetes mellitus je vrlo kompleksan skup bolesti koje rezultiraju gubitkom kontrole razine šećera u krvi. Moderna medicina danas dijabetes dijeli u desetak podtipova, od kojih je jedan i MODY. Ovaj podtip je relativno rijedak, no kako je dijabetes vrlo čest, očekujemo da u Hrvatskoj ima između 2000 i 4000 pacijenata koji boluju od ove bolesti, a pogrešno se vode kao pacijenti s dijabetesom tipa I ili tipa II. Na temelju ovog otkrića upravo pripremamo veliki projekt koji će omogućiti rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa i njihovo pravilno liječenje.”

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo