Novosti

Novo cjepivo protiv plućnih bolesti djelotvornije?

Upravo razvijeno cjepivo protiv upale pluća moglo bi biti djelotvornije od cjepiva koje se inače koristi, sugeriraju rezultati novog istraživanja. Spomenuta se djelotvornost posebno odnosi na prevenciju infekcija kod pacijenata s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB).

Rizik od upale pluća može bit stalan problem za osobe s KOPB-om – kroničnom, progresivnom bolešću koja uzrokuje teško disanje i napetost u prsima. Liječnici su do sada savjetovali svim odraslim osobama s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću cijepljenje protiv upale pluća i to cjepivom PPSV23.

Međutim, djelotvornost cjepiva kod pacijenata s KOPB-om nije bila uspješno dokazana. Potvrđuje to studija objavljena u novom izdanju American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

U svrhu provođenja studije, istraživači su cijepili 120 odraslih osoba sa spomenutim PPSV23 ili novim PCV7 cjepivom. Sve osobe koje su sudjelovale u istraživanju patile su od umjerenih do teških simptoma kronične opstruktivne plućne bolesti.

Nekoliko je pokazatelja potvrdilo da, u usporedbi s dosadašnjim PPSV23 cjepivom, novo PCV7 proizvodi povišeni imunološki odgovor.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo