Novosti

Novo cjepivo sprječava povratak raka

Deset godina otkako su cijepljeni pacijenti oboljeli od melanoma i jednog tipa limfoma američki Nacionalni insitut za rak objavio je pozitivan rezultat istraživanja. Naime, novo cjepivo moglo bi izbjeći toksičnost kemoterapije, a imunološki sustav oboljelih može se jače angažirati u borbi protiv te bolesti.

Novo cjepivo napada zloćudne stanice rakaMaligna oboljenja danas se prepoznaju ranije i liječe bolje nego prije. Ipak ako se samo jedna stanica raka sakrije, ona može posijati novu bolest. Novo cjepivo i rezultati bitni su upravo na tom području. Imunološki sustav cjepivom je tretiran da prepozna prvi znak tumora, te može napasti zloćudne stanice mnogo ranije nego što ih mogu uočiti skeneri.

Naravno, puno je teže odrediti vjerojatnost da osoba razvije pojedini tip raka nego hoće li biti izložena gripi ili ospicama. Cjepiva protiv raka zato su idealna za one kojima je bolest već dijagnosticirana i tretirana.

Ipak, neki stručnjaci sumnjaju u nužnost cjepiva kad za neke tumore već postoje djelotvorni lijekovi. No, čak i ako smetnemo s uma da je cjepivo sposobno pronaći male nakupine tumorskih stanica, ono je i manje toksično.

Da bi rak postao samo kronična bolest, potrebno je pronaći djelotvorni tretman. Cjepivo je najbolje rješenje za taj način nošenja sa zloćudnom bolešću.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo