Novosti

Novo otkriće Ivana Đikića na području matičnih stanica mozga

Znanstvenici Ivan Đikić i Mirko Schmidt s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Frankfurtu objavili su rad o otkriću na području matičnih stanica mozga te njegovoj mogućoj primjeni kod liječenja oštećenja mozga.

Rad je objavljen je u lipanjskom broju američkog znanstvenog mjesečnika Nature Cell Biology.

Ugledni su znanstvenici otkrili novi faktor rasta koji potiče matične stanice na stvaranje zrelih i funkcionalnih neurona u mozgu. Spomenuto bi otkriće moglo naći primjenu u medicini za lokalno stvaranje živčanih stanica na mjestima oštećenja uslijed moždanog udara ili raznih neurodegenerativnih bolesti.

Mreža Nature Signaling Gateway, koja obuhvaća više od 165 tisuća znanstvenika biomedicinskih znanosti, izabrala je taj rad kao vodeći ovog tjedna u području biomedicine. O originalnosti i značaju otkrića piše i web stranica Nature Reports Stem Cells.

đikic otkrice“Riječ je o otkriću prvog prirodnog blokatora signalnog puta Notch koji kontrolira sazrijevanje neurona u mozgu, a taj smo faktor nazvali EGFL7. Budući izazov je stvaranje terapijskih metoda koje će omogućiti lokalnu primjenu tog faktora u oštećenim dijelovima mozga gdje je neophodno stvaranje novih živčanih stanica” istaknuo je dr. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe te prvi znanstveni direktor novog instituta CEF (Centar izvrsnosti Frankfurt).

K.R.

Kao budući izazov Đikić je najavio stvaranje terapijskih metoda koje će omogućiti lokalnu primjenu tog faktora u oštećenim dijelovima mozga gdje je neophodno stvaranje novih živčanih stanica.

 

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo