Novosti

Nutricionistica Novaka Đokovića otkrila što treba jesti prije, a što poslije treninga

Nevena Veselinović kaže kako sportaši najveće pogreške vezano uz prehranu rade nakon iscrpljujućih treninga. Izuzetno je važna, napomine, prva stvar koju uzmu nakon treninga.

Prehrana sportaša igra ključnu ulogu u njihovim životima i sportskim uspjesima. Nije svaki sport isti, a niti svaki organizam, no hrana na sve ima utjecaj. Često se u tom kontekstu spominjao srbijanski tenisač Novak Đoković koji je po pitanju prehrane poduzeo drastične korake.

Još 2010. odrekao se glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porijekla, pa se na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarica, riže i slatkog krompira. Kako je sam isticao, ne voli jesti hranu kojoj treba puno vremena da se probavi jer mu je ta energija potrebna za trening.

Nema prirodnog kolagena do kolagena iz juhe od kostiju

Što za mišiće, a što za mršavljenje?

Onima koji žele povećati mišićnu masu savjetujem za doručak zobene pahuljice, bobičasto voć i proteinski prah (0,9 grama po kilogramu telesne težine). Ako želite smanjiti masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina (protein u prahu) i vlakana (tamno lisnato povrće). Izbjegavala bih bobičasto voće rekla je Đokovićea nutricionistica Nevena Veselinović prenosi City Magazine.

Đoković, prema njezinoj preporuci, dan počinje toplom vodom i limunom, nakon čega slijedi sok od celera. Zatim je na redu zeleni smoothie bogat hranljivim tvarima i algama.

Shutterstock

Što i kada jesti

Veselinović ističe kako sportaši najveće pogreške vezano uz prehranu rade nakon iscrpljujućih treninga. Izuzetno je važna, napomine, prva stvar koju uzmu nakon treninga.

To utječe na izgradnju mišića i sprečava upale. Nakon treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun i đumbir. Odmah nakon toga potrebno je dopuniti iscrpljene rezerve, a dobar izborr su datulje ili banane. Čokoladu nikako ne preporučuje, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodatni šećer, objasnila je nutricionistkica.

Tijekom dana preporučuje kombinaciju vlakana i biljnih proteina – žitarica kao što su quinoa, amarant i heljda, zeleno lisnato povrće, crvena leća ili edamame.

Shutterstock

Za večeru možete izabrati salate od mikro začinskog bilja i klica, kao i tofu sir i mahunarke.

Ne treba imati predrasude o tome da biljna prehrana nema dovoljno proteina i željeza. To je oblik prehrane koji ima puno pozitivnih aspekata. Ja sam to spoznala prije dvadesetak godina kada sam shvatila da više ne želim konzumirati meso, mlijeko ili jaja, zaključila je Veselinović.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo