Novosti

nutritionDay – istraživanje o kvaliteti bolničke prehrane

U četvrtak, 19. studenoga 2015., održat će se nutritionDay – međunarodni projekt u kojemu već šestu godinu zaredom sudjeluje i Klinika za dječje bolesti Zagreb, poznata kao Klaićeva bolnica. Jednodnevno istraživanje nutritionDay provodi se u cijelom svijetu, a prikupljeni podaci koriste se za podizanje svijesti o važnosti prehrane za brži oporavak od bolesti.

Paralelno s epidemijom pretilosti, u kojoj nažalost prednjačimo na službenim ljestvicama, čak i među djecom i adolescentima, postoji još jedna, često zanemarena problematika: pothranjenost i njene posljedice, prvenstveno u hospitalizirane djece.

Cilj je ovog istraživanja unapređenje bolničke prehrane i nutritivne podrške, što u konačnici znači brži oporavak naših najmlađih.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb istraživanje se provodi pod vodstvom dipl.ing. Tene Niseteo, prve i zasad jedine pedijatrijske kliničke dijetetičarke u Hrvatskoj, a u suradnji s bolničkim odjelom prehrane i svim ostalim odjelima.

Ove godine nutritionDay projektu pridružuju se gotovo sve hrvatske bolnice sa svojim pedijatrijskim odjelima čime će se dobiti uvid u kvalitetu prehrane i nutritivni status djece hospitalizirane u hrvatskim bolnicama.

U provedbu istraživanja uključeni su studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo