Novosti

Obilježava se Svjetski dan sepse

Svjetski dan sepse obilježava se diljem svijeta 13. rujna kako bi se educiralo i informiralo zdravstveno osoblje te podigla svijest javnosti o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava prvi put, predavanjem koje će se održati 15. rujna s početkom u 12.00 sati, u dvorani Hugo Botteri Edukacijskog centra Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12.

Ove godine, na inicijativu Globalnog udruženja za sepsu (Global Sepsis Alliance), Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u suradnji s Hrvatskim društvom za kliničku mikrobiologiju obilježava ovaj dan predavanjem u najvećoj domaćoj bolničkoj ustanovi na kojemu će govoriti:

  • Jelena Slijepčević, bacc.med.techn. – voditeljica smjene u Odjelu za anesteziju i intenzivno liječenje neurokirurških bolesnika
  • Adriano Friganović, dipl.med.techn. – glavni tehničar Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje kardiokirurških bolesnika
  • prof.doc.dr.sc. Ana Budimir – pročelnik Kliničke jedinice medicinsko laboratorijske dijagnostike
  • doc.dr.sc. Zrinka Bošnjak – liječnik specijalist mikrobiolog
  • prof.dr.sc.Mladen Perić – predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje

Svjetski dan sepse obilježava se prvi put u Hrvatskoj, a inicijativa je potaknuta činjenicom da je incidencija sepse u dramatičnom porastu kao i podatkom da svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi jedan život. Podaci govore kako godišnje u svijetu sepsa zahvati 20 do 30 milijuna ljudi te uzrokuje preko 6 milijuna neonatalnih i prijevremenih smrti djece te preko 100 000 smrti rodilja. Iako podaci za Hrvatsku ne postoje, pretpostavlja se da se radi o vrlo velikoj stopi morbiditeta i mortaliteta.

Ordinacija.hr 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo