Novosti

Obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa pozivamo vas na edukativno događanje “Da te bolje vidim” 18. listopada ispred Ghetaldusa u zagrebačkom Ban centru.

U sklopu obilježavanja mjeseca vida u Večernjem listu, a u povodu Svjetskog Dana vida 9. listopada i Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se obilježava na današnji dan, zdravstveni portal Ordinacija.hr i Večernji list organiziraju akciju pod nazivom “Da te bolje vidim” s ciljem aktualizacije preventivnog ponašanja očuvanja vida. Tom će prigodom mnoge poznate ličnosti iz sfere sporta, glazbe, gradske i javne uprave educirati javnost o važnim činjenicama s kojima moraju biti upoznati kako bi održali zdravlje svojih očiju, ukazati na važnost rehabilitacije slabovidnih osoba i upozoriti na važnost pregleda vida.

Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 670 milijuna ljudi diljem svijeta je slijepo ili slabovidno, s time da čak 82 posto slijepih čine osobe starije od 50 godina. Na te, i mnoge druge činjenice o važnosti vida, upozorit će popularna radijska voditeljica Sonja Šarunić, roker Davor Gobac, kazališni redatelj Krešimir Dolenčić i mnogi drugi.

“Širom svijeta, bijeli štap koriste slijepe ili slabovidne osobe kao alat za sigurnu i pouzdanu navigaciju. On je simbol korisnikovih vještina i talenata, mobilnosti i neovisnosti. Također omogućuje okolini da prepozna kako korisnik ima vizualno umanjenu percepciju i stoga smo svjesni važnosti ove akcije. Međunarodni dan bijelog štapa daje Synlabu Hrvatska priliku da pridonosi povećanju svijesti o sigurnosti u prometu slijepih i slabovidnih osoba te poticanju njihove potpune socijalne integracije. Uvijek nam je drago da možemo biti dio humanitarnih i edukativnih projekata kojima se stvara dodatna vrijednost u društvu i to ne samo kao donatori ili pokrovitelji, nego kao aktivni sudionici, čime s poštovanjem pokazujemu brigu kako za one kojima je to najpotrebnije, tako i za sve ljude i zajednicu u kojoj živimo i poslujemo”, izjavila je Martina Stergar, voditeljica Odjela marketinga i prodaje poliklinike za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku Synlab Hrvatska.

Ne čekajte da se pojave prvi simptomi!

U sklopu događanja 18. listopada, ispred Ghetaldusovog centra (Ban centar Zagreb), poznati će se staviti u ulogu slijepe osobe i okušati se u osmišljenim aktivnostima koje moraju napraviti s povezom na očima. MUP će zaustavljati vozila i predstaviti “pijane naočale” te tako podsjetiti na važnost vida u prometu, a psi vodiči demonstrirati svoje umijeće vođenja slijepih i slabovidnih osoba. Stručni tim Ghetaldusa bit će na raspolaganju svima koji žele provjeriti svoj vid – besplatno!

“Kako bi spriječili neželjene posljedice izuzetno je važno redovito kontrolirati oči (jednom godišnje) kod liječnika oftalmologa. Već na rutinskom oftalmološkom pregledu koji obuhvaća pregled vida, mjerenje očnog tlaka i pregled očne pozadine mogu se otkriti mnoge bolesti koje je moguće liječiti (ako se otkriju na vrijeme). Bolesti koje se mogu otkriti mogu biti očne (samo poremećaj refrakcije, glaukom, mrena, makularna degeneracija) ali i sistemske (šećerna bolest, povišen krvni tlak, multipla skleroza, tumor na mozgu). Važno je naglasiti da mnoge od tih bolesti mogu ostaviti trajne posljedice ako se ne otkriju na vrijeme, a ako ih liječimo u ranoj fazi ne dovode do komplikacija. Ne čekajte da se pojave simptomi!”, savjetovala je dr. Tanja Tomljanović iz Poliklinike Ghetaldus.

Događaj je organiziran uz potporu Gradskog ureda za zdravlje, s pročelnicom prof. dr. sc. Mirnom Šitum, HZZO-a te suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanja pasa vodiča i mobilitet i PU Zagrebačkom.

Pokrovitelji akcije su Ghetaldus, Synlab i Bausch&Lomb.

 

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo