Obilježavanje godišnjica transplantacija organa i tkiva u KBC Zagreb. - Ordinacija.hr

Novosti

Obilježavanje godišnjica transplantacija organa i tkiva u KBC Zagreb.

Simpozij, koji je okupio više od 40-ak stručnjaka iz susjednih zemalja održava se i danas u KBC-u Zagreb pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, ministra zdravlja Republike Hrvatske prof.dr.sc. Rajka Ostojića, dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademika Davora Miličića te ravnatelja KBC-a Zagreb doc. dr. sc. Zlatka Giljevića.

Svečanim skupom u Edukacijskom centru KBC-a Zagreb obilježen je početak dvodnevnog simpozija kojim će se obilježiti značajne godišnjice transplantacija organa i tkiva u KBC-u Zagreb:

  • 40 godina programa transplantacije bubrega
  • 25 godina programa transplantacije srca
  • 24 godine programa transplantacije jetre
  • 30 godina programa transplantacije koštane srži / krvotvornih matičnih stanica.

Doc. dr. sc. Zlatko Giljević

Doc. dr. sc. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb izjavio je: ” Od 1973. godine, kad je u KBC-u Rebro obavljena prva transplantacija bubrega do danas, cijeli niz uvaženih liječnika, vrhunskih stručnjaka i medicinskih sestara i tehničara te ostalog zdravstvenog osoblja dalo je svoj doprinos da bi mi danas bili prepoznati kao mjesto izvrsnosti transplantacijske medicine. Ponosni smo da je upravo eksplantacijsko-transplantacijski program naše bolnice doprinijeo činjenici da je Hrvatska danas najuspješnija članica Eurotransplanta (ET) i prva zemlja po broju transplantacija bubrega i jetre te na drugom mjestu po broju transplantacija srca.”.

Hrvatska je:

  • vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika
  • najuspješnija članica Eurotransplanta
  • prva u svijetu po broju transplantacije bubrega i jetre
  • na drugom mjestu po broju transplantacija srca
  • od 2012. godine postaje regionalni centar transplantacijske medicine za jugoistočnu Europu, a KBC Zagreb imenovan je mentorskom ustanovom jugoistočne Europe

Hrvatska je vodeću poziciju i vrhunske rezultate transplantacijske medicine dostigla iz važnih i različitih razloga. Kako je naglašeno na događanju, naša zemlja ima izvrstan zakon o doniranju organa poslije smrti kao i transparentan sustav raspodjele organa za transplantaciju. Iznimno bitan faktor uspjeha svakako je i etičnost u radu svih zdrastvenih djelatnika u području transplantacijske medicine te činjenica da je Hrvatska, kao članica ET-a, usvojila kvalitetan transplantacijski program u vlastiti zdrastveni sustav. Osim toga, Hrvatska ima dugu tradiciju izvrsnog liječništva i kvalitetnog zdravstvenog sustava ali sve to ne bi bilo moguće da Hrvatska nije zemlja plemenitih ljudi koji razumiju što znači dati i spasiti nekom život.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo