Novosti

Obilježavanje Svjetskog dana fizioterapije na Cvjetnom trgu

Foto: Shutterstock

Svjetski dan fizioterapije

Hrvatski zbor fizioterapeuta u suradnji s Hrvatskom udrugom oboljelih od sklerodermije, Savezom za rijetke bolesti i Sveučilištem Libertas, a uz podršku Grada Zagreba 8. rujna 2018. godine od 10-13 sati prigodnim programom na Cvjetnom trgu obilježit će Svjetski dan fizioterapije s ciljem promocije profesije i naglašavanja važnosti fizioterapije u očuvanju zdravlja – posebice za djecu i školarce kao i povezanost emocija i fizičkog zdravlja.

Svjetski dan fizioterapije se održava svake godine 8. rujna, a utemeljen je od strane Svjetske konfederacije za fizioterapiju davne 1951. godine.

Pozivamo zainteresirane građane i vas, predstavnike medija, da nam se pridružite na Cvjetnom trgu uz program:

10 do 11 sati – „Utjecaj emocija za zdravlje“ -> kako emocije mogu pozitivno ili negativno utjecati na prevenciju bolesti, suočavanje s boli oporavkom kao i odrediti tijek rehabilitacije (savjeti, upute, razgovor s fizioterapeutima)

Ove godine tema Svjetskog dana je „Fizioterapija i mentalno zdravlje“. Brojnim istraživanjima je dokazan pozitivan učinak vježbanja kako u prevenciji tako i u liječenju depresije. Poznato je da osobe s mentalnim poteškoćama imaju veći rizik i za lošije tjelesno zdravlje. Brojne bolesti naročito kronične mogu narušiti mentalno zdravlje kako oboljelih tako i članova njihovih obitelji. Kako bi tjelesna aktivnost bila učinkovita i rezultirala funkcionalnim pokretom važno je da bude vođena od strane educiranih zdravstvenih stručnjaka kao što su to fizioterapeuti.

11 do 13 sati – „Fizioterapeuti – prijatelji školaraca“ -> kako pratiti fizički razvoj djece, kako odabrati zdravu obuću za djecu, kako nositi školsku torbu, kako trajno ispraviti nepravilno držanje školaraca, kada je sport poželjan a kada ne i mnoge druge teme za roditelje i školarce

Početak rujna svake godine posebno je izazovan i uzbudljiv period za školarce

Fizioterapeuti primaju mnogo pitanja o temama odstupanja ili razlika u stavu, hodu ili držanju djeteta, pravilnom nošenju školske torbe, ispravljanju nepravilnih pokreta tijela i najvažnije: zašto bi svako dijete (a i odrasli) trebali doživjeti fizioterapijsku procjenu. Svako vrijeme je dobro za procjenu, ali pred početak školskih obaveza i tjelesnih izazova posebno je prigodno jer će omogućiti djetetu uspješno svladavanje zadataka u školi i na hobijima, a roditeljima bezbrižnu godinu bez potrebe da pomažu kod ozljeda. O svim ovim temama naši fizioterapeuti popričat će s okupljenim roditeljima i djecom i pokušati dati odgovore na sva njihova individualna pitanja.

Na druženju fizioterapeuta i građana uz važne savjete o nužnosti i mogućnostima tjelesne aktivnosti u svrhu primarne i sekundarne prevencije brojnih kroničnih bolesti, podijelit će se i pisane brošure nastale kao rezultat zajedničkih projekata s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo