Novosti

Obilježeno pedeset godina kardiokirurgije u Hrvatskoj!

Obilježeno je pedeset godina postojanja kardijalne kirurgije u Hrvatskoj, čime se ujedno označava i 50-ta godišnjica kardiokirurgije u KBC Zagreb.

Na proslavi ove važne obljetnice sudjelovali su mnogi ugledni domaći i međunarodni gosti te liječnici iz regije, a sve pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja.

Zanimljivo je bilo predavanje pod nazivom “Sjećanje na prvu operaciju” u sklopu kojega je jedan od vodećih europskih kardijalnih kirurga, znameniti profesor Hans Georg Borst, govorio o prvoj operaciji na otvorenom srcu u Hrvatskoj koju je 1964. godine na KBC-u Zagreb vodio zajedno sa profesorima Dimitrijem Juzbašićem i Miramom Pasinijem.

Otad je kardiokirurgija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, izrasla iz male i na neki način eksperimentalne struke u stabilnu profesiju, a u sklopu KBC-a Zagreb – stožerne ustanove u kardiokirurškoj struci u Hrvatskoj, izveden je cijeli niz pionirskih zahvata koji su obilježili povijest kardiokirurgije u Hrvatskoj.

 Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo