Novosti

Obilježite Svjetski dan artritisa svojim potpisom

Udruga Remisija poziva na punu primjenu registra oboljelih od upalnih reumatskih bolesti

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana artritisa, danas i sutra (12. i 13. listopada) možete dati svoj potpis i tako podržati prunu primjenu registra oboljelih od upalnih reumatskih bolesti. Ovu akciju, koja će se odvijati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, organizira Udruga
Remisija

Reumatske bolesti najčešći su uzrok kroničnog invaliditeta u
Hrvatskoj, a među njima posebno mjesto zauzimaju upalne reumatske
bolesti.

Podršku Udruzi Remisija svojim prisustvom u nedjelju u 12 sati pružit će i predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, kao i ministar zdravlja Siniša Varga, dok će u ponedjeljak svoj potpis dati i mnoge poznate osobe iz javnog života, na čelu s Barbarom Kolar, koja je ovu inicijativu podržala i putem video svjedočanstva „Vraćen život“.

U nedjelju u 13 sati održat će se i snimanje milenijske fotografije „Maši za artritis“ u suradnji s fotografom Šimom Strikomanom, kako bi se ukazalo na probleme oboljelih kojima ponekad i jedan mali zamah predstavlja veliki napor.

Udruga Remisija zalaže se za bolju dostupnost biološke terapije osobama oboljelim od upalnih reumatskih bolest, s ciljem bržeg povratka u normalan život. Ovom inicijativom žele povećati broj pacijenata koji primaju prijeko potrebnu biološku terapiju te osvijestiti sve uključene o važnosti upisa oboljelih u registar i njegove pune primjene.

Registar oboljelih od upalnih reumatskih bolesti popunjavaju licencirani reumatolozi u reumatološkim ambulantama u Hrvatskoj. Uvjete za biološku terapiju u Hrvatskoj trenutno ispunjava 7780 oboljelih, no zbog financijskih ograničenja unutar bolničkih sustava, biološku terapiju prima njih samo 1000. Konzistentnim upisom podataka u registar dobiva se stvarna slika o bolesnicima i njihovim potrebama na razini cijele zemlje što dozvoljava utemeljeno planiranje financijskih sredstava za lijekove i druge oblike liječenja.

Svoj glas za punu primjenu registra na internetskim stranicama Udruge Remisija svojim potpisom u tjedan dana dalo je više od 550 osoba, a svi koji to žele još uvijek to mogu učiniti ovdje.

Znate li što je artritis?

Artritis je skupno ime za različite upalne procese zglobova koji
nastaju zbog mnogo razloga. Bolne upale se javljaju na jednom ili
nekoliko zglobova i uništavaju njihovu hrskavicu. Nepoznatog je uzroka i
najjače pogađa lokomotorni sustav. Postoji preko sto vrsta artritisa,
koje mogu utjecati na različita područja tijela. Tako su, osim na
zglobovima, neki oblici artritisa povezani s bolestima drugih tkiva i
organa u tijelu. Najčešće vrste su osteoartritis, reumatoidni artritis i
giht
.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo