Novosti

Obilježite Svjetski dan mozga

Javnozdravstvena akvija obilježavanja Svjetskog dana mozga održat će se 27. srpnja, u nedjelju, na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) u suradnjii sa Zagrebačkom zakladom za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, Zagrebačkim institutom za kulturu zdravlja, Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar, Udrugom za neuropsihijatriju, Hrvatskim društvom mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora te Studentskim zborom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obilježit će Svjetski dan mozga ove nedjelje 27. srpnja javnozdravstvenom akcijom na zagrebačkom Kvaternikovom trgu od 9 do 12 sati.

Cilj javne akcije je obilježiti Svjetski dan mozga koji se po prvi puta slavi ove godine, a odredila ga je Svjetska neurološka organizacija (World Federation of Neurology – WFN) prema datumu svoga osnutka – 22. srpnja. HDPMU za svoj primarni cilj ima potaknuti i kreirati značajni utjecaj na trenutni način razmišljanja o mozgu i samu percepciju njegovog djelovanja te ukazati na činjenicu da se najčešće bolesti mozga mogu spriječiti. Tako će se za trajanje akcije provoditi mjerenje čimbenika rizika od moždanog udara poput krvnog tlaka i šećera u krvi.

Moždani udar u brojkama

U svijetu, poglavito u Europi, bolesti mozga tumače se kao ozbiljna prijetnja javnog zdravstva, pa se tako procjenjuje da oko 35 posto sveukupnih troškova i opterećenja za društvo iziskuju upravo bolesti mozga u odnosu na sve druge bolesti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012. godine u Hrvatskoj je skupina cirkulacijskih bolesti prvi uzrok smrtnosti od kojih je 2011. godine umrlo 25.631 osoba od ukupno 51.019 umrlih. U gradu Zagrebu je iste te godine umrlo 8396 osoba, od čega je od bolesti cirkulacijskog sustava umrlo njih 4125, a od toga je 1015 osoba umrlo od moždanog udara. Bolesti cirkulacijskog sustava su prve po učestalosti uzroka hospitalizacije dok pojedinačno gledano, prema skupinama bolesti, moždani udar u skupini cirkulacijskih bolesti zauzima drugo mjesto. Dakle, moždani udar je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama zapadne Europe, a prvi uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas te vodeći uzrok demencije. Stoga možemo reći da moždani udar nije samo medicinski, već i veliki socioekonomski problem.

Zajedničkim djelovanjem i suradnjom u provedbi aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana mozga možemo utjecati na stvaranje i razvoj zdravijeg, sretnijeg i produktivnijeg društva.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo