Novosti

Obilježite Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti (11. travnja) obilježit će se akcijama na zagrebačkom Cvjetnom trgu te u obliku Dana otvorenih vrata Referentnog Centra za poremećaje pokreta i heredodegenerativne bolesti Ministarstva zdravlja RH.

Referentni Centar za poremećaje pokreta i heredodegenerativne bolesti Ministarstva zdravlja RH (Neurološka klinika KBC i Medicinskog fakulteta Zagreb, Kišpatićeva 12) poziva vas na Dane otvorenih vrata od 10. do 12. travnja.

Za trajanja Dana otvorenih vrata svim zainteresiranima bit će omogućen savjet i pregled subspecijaliste neurologa djelatnika Referentnog centra u suradnji s pročelnicom centra i predsjednicom Hrvatske udruge bolesnika s Parkinsonovom bolesti i drugim poremećajima pokreta prof. dr. sc. Maje Relja. Za ciljano liječenje neophodna je točna dijagnoza. Bolesnicima će biti omogućene dijagnostičke metode za otkrivanje ranih znakova bolesti i/ili potvrdu dijagnoze koje su dostupne u našem Centru, a prate sve danas poznate svjetske metode.

Tradicionalni Dani jagoda za parkinsoničare održat će se i ove godine, s početkom 25. Travnja na Cvjetnom trgu, gdje će u 10. sati biti dočekan dr. Marcus Cranston. Ovaj američki liječnik i časnih pokretač je manifestacije “Maraton oko svijeta za Parkinonovu bolest”.

“Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom navedenih manifestacija. Namjera nam je objediniti društvene i stručne sadržaje u ugodnoj atmosferi. Vaše sudjelovanje jača naše veze sa svijetom na dobrobit naših bolesnika”, ističu organizatori.

Ministarstvo zdravlja i udruga Parkinson i mi pozivaju vas da im se pridružite u obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti – 11. travnja.

Bit će organizirane različite aktivnosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu s ciljem promocije Udrgue na (dijelit će se brošure o bolesti, crveni tulipani, narukvice i drugi materijal) i senzibiliziranja šire javnosti s problemima s kojima se oboljeli susreću. Sudjelujte i vi!

Program obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti:

11.00 – 13.00 sati

Druženje s građanima – Trg Petra Preradovića

Predstavnici Udruge Parkinson i mi dijelit će građanima informativne letke te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti. Pridružit će im se ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić, prof. dr. sc. Izet Aganović, povjerenik za zdravstvo i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga.

13.00 – 15.00 sati

Tribina o Parkinsonovoj bolesti – Javne tribina Grada Zagreba, Kaptol 27

Na tribini će govoriti prim.dr.sc.Vladimira Vuletić, neurolog iz KB “Dubrava”, Marija Miletić, bacc. physioth KB “Dubrava“ te dr. sc. Zdravko Kolundžić, prof. logoped, ŽB Požega.

Udruga Parkinson i mi osnovana je u svrhu unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od dvije stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Ponosni smo što je početkom ove godine osnovana i podružnica Udruge u Splitu koja će također intenzivno raditi na informiranju i edukaciji bolesnika o prirodi bolesti, prehrani te novijim tehnologijama dijagnostike i liječenja Parkinsonove bolesti.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti je dan kojim se obilježava rođendan engleskog liječnika Sir Jamesa Parkinsona, po kome je dobila ime Parkinsonova bolest i koju je opisao u svom djelu “An Essay on the Shaking Palsy” 1817. godine. 

Što je Parkinsonova bolest?

Osnovno obilježje Parkinsonove bolesti je poremećaj pokreta zbog
propadanja živčanih stanica koje stvaraju dopamin (neurostransmiter koji
prenosi poruke moždanim putovima i koordinira kretanje). Osobito je
zahvaćeno gutanje, hod i govor. Dominirajući simptomi uključuju
ponavljajuće drhtanje (tremor), usporeno kretanje i zakočenost (krutost)
mišića.

Parkinsonova bolest zahvaća oba spola, a prema statističkim
pokazateljima, nešto je češća u muškaraca. Rizik obolijevanja raste s
godinama. Najčešće se dijagnosticira nakon 60. godine života, iako se u
jednog od 20 bolesnika dijagnosticira u dobi mlađoj od 40 godina.

Procijenjuje se kako od Parkinsonove bolesti u svijetu boluje oko 6,6 milijuna ljudi. U Republici Hrvatskoj registrirano je oko 6000 oboljelih, no pretpostavka je da je stvaran broj između 15 i 20.000.

Kako se dijagnosticira i liječi saznajte u OVDJE.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo