Obiteljska povijest alkoholizma povisuje rizik od pretilosti - Ordinacija.hr

Novosti

Obiteljska povijest alkoholizma povisuje rizik od pretilosti

Osobe koje su izložene povišenom riziku od alkoholizma također su suočene s većim izgledima za pretilost, tvrde američki stručnjaci.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu su analizirali podatke dviju studija o alkoholizmu, te ustanovili kako su žene čije su se obitelji mučile s alkoholizmom 49 posto sklonije pretilosti. Kada su muškarci u pitanju, rezultati isto sugeriraju, no u nešto blažoj mjeri.

Stručnjaci su istaknuli kako je moguće objašnjenje ovakve pojave to što ljudi jednu ovisnost (o alkoholu) zamjenjuju drugom (onom o hrani). Primjerice, nakon što promatramo člana obitelji koji ima problem s alkoholom, klonit ćemo se pića, no zato ćemo biti skloniji konzumaciji visokokalorijske hrane koja stimulira isti dio mozga kao i alkohol – onaj koji je odgovoran za pružanje nagrade, objasnio je Richard Grucza, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Archives of General Psychiatry.

“Ironično, alkoholičari nisu pretili. Oni su pothranjeni jer mnogi zamjenjuju unos hrane alkoholom. Čovjek bi pomislio kako će prekomjerne kalorije povezane s konzumacijom alkohola pridonijeti pretilosti, no to nije ono što zamjećujemo kod ovih pojedinaca”, zaključio je Grucza.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo