Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“ - Ordinacija.hr

Novosti

Obiteljski kamp „Dijabetes bez granica i predrasuda“

Već 4. godinu za redom Zagrebačko Dijabetičko Društvo (ZDD) na inicijativu samih roditelja i članova društva, organizira druženje obitelji čija djeca boluju od šećerne bolesti. Kamp će se održati od 6. do 8. listopada u Biogradu na Moru.

U Republici Hrvatskoj preko 600 djece ima šećernu bolest tipa 1, a svjedoci smo da se svake godine broj novootkrivenih povećava. Dapače, obolijevaju i sasvim mala djeca, a pojavnost unutar obitelji sve je veća (zna se dogoditi da i jedan od roditelja boluje od tipa 1 šećerne bolesti, nešto češće otac nego majka).

Nositi se s problemom kronične bolesti, redovito paziti na prehranu, provoditi tjelesnu aktivnost, mjeriti šećer u krvi i prije svakog obroka injicirati inzulin, nije jednostavno odrasloj osobi a naročito djeci.

Pomoć i podrška cijele obitelji izuzetno je važna u svim situacijama, pa i onda kada se pogriješi ili usprkos svim nastojanjim „šećeri divljaju“. Kako pomoći djetetu u hitnim stanjima kada šećer naglo padne ili kada je jako visok zbog neke druge akutne bolesti ili stresne situacije? Kako se nositi s problemima kada u obitelji svo troje djece od 3-7 godina ima šećernu bolest? Sve su to pitanja s kojima se svakodnevno suočavaju roditelji, a naročito oni koji s novotkrivenom šećernom bolešću u svog djeteta započinju jedan drugačiji i novi način života.

Skup obitelji čija djeca imaju dijabetes

Iz svih tih razloga veliku pomoć „novim“ obiteljima je i Obiteljski kamp, u kojem se sastaju obitelji s iskustvom i one nove obitelji, kako bi lakše i jednostavnije došle do toliko potrebnih informacija koje im se javljaju svakodnevno, a nisu u mogućnosti dobiti sve odgovore kada su im najpotrebnije. Susret je organiziran tako da je iz cijele Hrvatske pozvano 10 obitelji s iskustvom i 30 obitelji u kojih je tijekom ove godine u djeteta otkrivena šećerna bolest. Do sada su na Kampu sudjelovale i obitelji i predstavnici udruga iz različitih zemalja partnera (Makedonije, Bosne i Hercegovine te Slovenije), a ove godine će nam se pridružiti obitelji iz Crne Gore. Na Kampu će prisustvovati oko 140 sudionika, od kojih više od 40 djece i mladih s dijabetesom.

Organizirane radionice sa stručnjacima

Pod stručnim vodstvom pedijatra dijabetologa, viših medicinskih sestara, nutricionista, psihologa, trenera i samih dijabetičara volontera s iskustvom, organiziraju su radionice – igraonice kako za roditelje tako i za djecu, okrugli stol i individualna savjetovanja. Edukativne radionice uključuju hitna stanja u dijabetesu, primjenu najnovijih tehničkih mogućnosti u kontroli šećerne bolesti ali i mogućnost da roditelji sami na sebi isprobaju primjenu inzulinske pumpe (naravno bez inzulina). Ove godine bit će u igraonice uključeni i psi pomagaći kako bi olakšali i pomogli djeci u međusobnim komunikacijama.

Kamp je organiziran na mjestu gdje će roditelji biti orjentirani jedni na druge te očekujemo neformalna duženja i razmjenu iskustva. Naravno uvijek uz pomoć i podršku stručnog medicinskog osoblja. Također djeca se susreću sa sebi sličnima, što olakšava njihovu međusobnu komunikaciju i povezuje u trajna prijateljstva. 

Za sve dodatne informacije javite se na mail info@zadi.hr.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo