Novosti

Objava za medije: Starost ne treba proživljavati pasivno, već aktivno

Redovita tjelesna aktivnost izuzetno je važna u svakoj životnoj dobi, pa je se ne smije zanemariti ni u poznim godinama kada dođe treća dob.

S godinama se  tijelo  mijenja,   smanjuje   se  mišićna  masa,  koštano  tkivo, slabi metabolizam,  a radni kapacitet opada i zato je važnost tjelesne aktivnosti izuzetno velika. I upravo stoga je ustanova Upravljanje sportskim objektima osmislila  programe  namijenjene korisnicima treće dobi koji se odvijaju na bazenima  Svetice,  Utrina, Šalata i Zimskom plivalištu Mladost. Riječ je oprogramima  koji  se  odvijaju dva do tri puta tjedno pod nadzorom stručnog voditelja  a  namijenjeni  su  muškarcima  i  ženama starijim od 60 godina. Zainteresirani  mogu  birati  između  korektivnog  vježbanja  u  vodi ili u dvorani  i zdravstvenog plivanja u bazenu, a cijene se kreću od 100 kuna za dva termina u tjednu do 150 kuna za tri termina.

Pristup je individualan u smislu intenziviranja vježbi, pri čemu se vodi računa o njihovom pravilnom izvođenju, a vježba se koliko tko smije, može i prema  osobnom  osjećaju  korisnika  bez  forsiranja.  Upravo  stoga  prije uključivanja  u  proces vježbanja potrebno je pribaviti mišljenje liječnika koje  treba donijeti na program. S obzirom na involutivne promjene, program obuhvaća:   vježbe  aerobnog  tipa,  fleksibilnosti  i  jačanja   s  niskim
volumenom  opterećenja,  niz  medicinskih  vježbi  za  sve  skupine mišića,
zglobove i djelove tijela te  vježbe s i bez pomagala, uz vlastiti otpor.

Budući  da  se  radi o individualnom pristupu i grupe su složene tako da ne broje  više  od 15 – 20 korisnika a pored pozitivnog utjecaja na cjelokupno psiho-fizičko stanje (održavanje i poboljšavanje izdržljivosti organizma za svakodnevni  život,  pokretljivost  čitavog tijela u svim zglobovima, bolja prokrvljenost  mišića  itd.) ovi programi sadrže i socijalnu komponentu jer korisnicima  pružaju  priliku za izlazak iz kuće te druženje tijekom vježbi ali i relaksaciju i druženje nakon vježbanja.
Više informacija i rezervacije na www.sportskiobjekti.hr i Facebook profilu
Ustanove @sportskiobjektizagreb.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo