Novosti

Od jeseni “Shema školskog voća” u školama

Od sljedeće školske godine u osnovnim školama u Hrvatskoj provodit će se “Shema školskog voća”, novi program prehrane kojim će se voće i povrće nabavljati od najbližih domaćih proizvođača kad god je to moguće.

Od školske godine 2013./2014. osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda imat će dodatni obrok svježeg voća ili povrća lokalnih proizvođača, što znači da će se provoditi “Shema školskog voća“.

Hrvatska je Shemu školskog voća odlučila uvesti po načelima Europske unije kao mjeru kojom bi se spriječila debljina i bolesti zbog loše prehrane u dječjoj dobi te pridonijelo konzumaciji voća i povrća. Program će se provoditi od 1. kolovoza ove godine do kraja sljedeće školske godine, tj. do 31. srpnja 2014.

U Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo ističu da je po podacima o uhranjenosti djece u dobi od sedam do 14 godina od 2005. do 2009. godine njih 26,4 posto imalo prekomjernu tjelesnu masu. Od toga ih je 15,2 posto imalo povećanu tjelesnu masu, a 11,2 posto djece bilo je debelo.

U većini osnovnih škola već je dobro organiziran sustav školske prehrane u koju su uključeni i obroci koji sadržavaju voće i povrće, ali nije dovoljno zastupljeno u svakodnevnoj prehrani djece. Svrha je da se kroz Shemu školskog voća podigne razina svijesti o važnosti voća i povrća u pravilnoj prehrani, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U sklopu programa “Shema školskog voća” voće i povrće nudit će se kao zaseban obrok neovisno o obroku u sklopu školske prehrane.

Preporučena dnevna količina ovisi o dobi djeteta i proizvodu, a iznosi od 100 do 150 grama. Procjenjuje se da će trošak jednog obroka voća i povrća iznositi 0,23 eura po djetetu.

Što će mališani jesti?

Na popisu prihvatljivog voća i povrća su mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkve. Kriterij za odabir bit će svježina i nabava s najbližih gospodarstava, čime će se smanjiti troškovi prijevoza i omogućiti da djeca i njihovi učitelji posjećuju ta gospodarstva.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo