Novosti

Od sezonske gripe oboljelo 5800 osoba

Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je objavila kako je sezona gripe dosegnula vrhunac jer je posljednja dva tjedna registrirano 5800 oboljelih – javlja Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Epidemiolog dr. Borislav Aleraj rekao je za HRT kako se posljednjih dana liječnicima dnevno javlja oko tisuću oboljelih, među kojima je dosta školske djece.

kDr. Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević rekla je kako već dva tjedna vlada veliki pritisak na hitne ambulante u toj bolnici, kroz koje dnevno prođe 200-tinjak pacijenata. Među oboljelima od gripe dosta je onih s upalom pluća, posebice među starijim osobama, ali zasad nema teško oboljelih mlađih osoba, kao što je to bilo ranijih godina, rekla je Vince za Hinu.

Istaknula je da dominira prava klasična grupa, a svi koji imaju uobičajene simptome poput glavobolje, visoke temperature, ne trebaju odlaziti liječniku već se trebaju liječiti kod kuće.

Liječniku se trebaju obratiti osobe koje imaju visoku temperaturu iznad 39 stupnjeva i nakon četiri-pet dana, osobe koje otežano dišu i kojima se kašalj pogoršao kao i osobe kod kojih dolazi do poremećaja svijesti. Liječniku se trebaju javiti i osobe s kroničnim bolestima poput srčanih i plućnih bolesnika te transplantiranih osoba koji imaju povećani rizik od komplikacija bolesti.

Izvor: www.hrt.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo