Od svinjske gripe do sada umro 19 Hrvata

Svinjska gripa

Do nedjelje, 29. studenog, svinjska gripa u Hrvatskoj je odnijela 19 života, potvrdio je HZJZ. Iako detalje o umrlima taje, tvrde da je riječ o pretežno odraslim osobama, oboljelima od kroničnih bolesti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je pandemijska gripa uzrokovana novim virusom do 29. studenog rezultirala s 19 smrtnih slučajeva.

Svinjska gripaProteklog tjedna, od 23. do 29. studenog, u Hrvatskoj je zabilježeno 11.209 novih slučajeva gripe. Broj novooboljelih manji je nego prethodnog tjedna (13.960), a bolest je prisutna u svim županijama.

Najviše oboljelih osoba i dalje je staro između pet i 29 godina, s najviše zahvaćenom skupinom od pet do 14 godina.

U Hrvatskoj su prvi slučajevi svinjske gripe zabilježeni početkom srpnja, a do kraja prošlog tjedna registrirano je 37.085 oboljelih od gripe. Nova gripa odnijela je 19 života, a umrli su pretežno odrasle osobe, s ozbiljnom kroničnom bolešću u podlozi.

Dodatnih 60.000 doza cjepiva za svinjsku gripu stiglo je u Hrvatsku, a nakon završetka procedure cjepivo će biti distribuirano diljem zemlje. Donesena je i odluka o proširivanju rizičnih skupina za cijepljenje pandemijskim cjepivom.

Uz kronične plućne bolesnike, trudnice u drugom i trećem tromjesečju, ekstremno pretile osobe, djecu starosti od šest mjeseci do tri godine te zdravstvene djelatnike, Služba za epidemiologiju HZJZ-a tako pozvala je sve kronične bolesnike starije od šest mjeseci da se odazovu cijepljenju protiv pandemijske gripe.

Cjepivo protiv svinjske gripe besplatno je za sve one koji se žele cijepiti.


Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!