Novosti

Odgovori na najčešća pitanja o životu s karcinomom u priručniku Pitaj SVE – SVE za NJU

Akcija Pitaj SVE – SVE za NJU posvećena je ženama s metastatskim rakom koje tijekom liječenja do posljednjeg dana zaslužuju dostojanstven život i najbolju skrb.

Udruga SVE za NJU predstavila je elektronički priručnik Pitaj SVE – SVE za NJU koji na jednom mjestu objedinjuje najčešća pitanja i odgovore o svim aspektima života s karcinomom, kako bi se oboljelim ženama olakšalo suočavanje s bolešću i snalaženje u novim životnim okolnostima. Elektronički priručnik nastao je uz angažman svih zainteresiranih građana pri čemu je Udruga prikupila više od 150 pitanja koja se podudaraju s iskustvima njezina svakodnevnog rada s oboljelima i njihovim obiteljima. U prvo „izdanje“ elektroničkog priručnika uključena su ona najčešća, zajednička pitanja. Cilj je njime obuhvatiti različita iskustva, cjelovito informirati i educirati o življenju s bolešću, osnažiti oboljele i njihovu okolinu. Riječ je o svima dostupnom i preglednom elektroničkom priručniku koji će se s vremenom nadograđivati budući da se kroz rad Udruge svakodnevno razmjenjuju pitanja i odgovori, što praktične, što emocionalne prirode. 

Želimo zahvaliti svim stručnjacima, posebno onkolozima koji nam pomažu u cilju da doista ponudimo odgovore našim korisnicama o životu s rakom. Posebnu smo pozornost u akciji Pitaj SVE – SVE za NJU zapravo posvetili ženama s metastatskim rakom koje žive uz bolest, liječe se, ali uz spoznaju da je bolest u neizlječivoj fazi. One do posljednjeg dana zaslužuju dostojanstven život i najbolju skrb, članovi obitelji zaslužuju podršku, a mi im kao društvo to moramo omogućiti, istaknula je predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenović.

Uz predstavljanje elektronskog priručnika Pitaj SVE – SVE za NJU, održana je i svojevrsna simulacija uvodnog razgovora psihologa i pacijentice koja se suočava s dijagnozom raka. Unatoč tome što svaka žena ima svoja osobna pitanja, ona su uglavnom svima zajednička, pa je iz tog razloga Udruga ovim priručnikom htjela odgovoriti na ona najčešća.

Ovakav sam razgovor vodila pri dolasku u Udrugu, koju danas nazivam drugim domom. U trenutku kada mi je to najviše bilo potrebno, ovdje su mi pružili ruku i pomogli u borbi protiv raka dojke, istaknula je Renata, jedna od korisnica Udruge SVE za NJU.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena, što upućuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Riječ je o poražavajućoj statistici koja u Hrvatskoj bilježi stalni trend rasta iako je stopa izlječenja iznimno visoka u slučajevima ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja. No, unatoč suvremenim metodama liječenja, u Hrvatskoj svake godine premine više od tisuću žena koje uđu u četvrti stadij bolesti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo