Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava - Ordinacija.hr

Novosti

Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Šareni artikl

Mediji bi trebali surađivati sa zdravstvenim službama u predstavljanju činjenica, a ne bi smjeli davati pojednostavnjena objašnjenja niti veličati samoubojstvo ili praviti senzaciju od njega, stoji u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih organizirali su okrugli stol na temu „Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida“. 

Tema okruglog stola bila je uloga medija u izvještavanju o samoubojstvu, ali i uloga svih drugih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva mladih ljudi.

Kako utjecaj medija usmjeriti na prevenciju i pravovremenu pomoć, a istovremeno izbjeći tabloidno izvještavanje, ključno je pitanje kojim su se bavili sudionici okruglog stola, stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području mentalnog zdravlja mladih, profesori te predstavnici iz područja medijskog izvještavanja.

Na okruglom stolu tako su sudjelovali dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof.dr.sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prof.dr.sc. Nataša Jokić Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prim. Domagoj Štimac, dr.med., zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc.dr.sc. Petrana Brečić, prim.dr.med., ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, Katija Kušec iz Agencija za elektroničke medije, Ivana Paradžiković, urednica na Novoj TV te Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija. Okrugli stol moderirala je dr. med. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Činjenica je da mediji igraju značajnu ulogu u današnjem društvu jer oni snažno utječu na stavove u zajednici, na vjerovanja i ponašanje, pa su tako važni i u prevenciji samoubojstava.

Važnost medija u izvještavanju o suicidu prepoznala je Svjetska zdravstvena organizacija te dala ključne preporuke kako izvještavati o ovom problemu, a one uključuju savjete što činiti, a što ne činiti nikako. 

Što treba činiti

Mediji bi trebali surađivati sa zdravstvenim službama u predstavljanju činjenica, a samoubojstvo se ne bi smjelo prikazati kao uspješno djelo.

Podatci koji se prikazuju moraju isključivo biti pouzdani, a prikazati bi se trebali na unutrašnjim stranicama tiska, uvijek kao sporedna vijest.

Mediji bi trebali isticati alternative samoubojstvu i pružati obavijesti o oblicima pomoći u zajednici.

Publicitet medija trebao bi biti usmjeren na pokazatelje rizika i znakove upozorenja.

Što ne treba činiti

Mediji ne bi smjeli objavljivati fotografije i oproštajna pisma u slučaju samoubojstva, a niti bi trebali iznositi specifične detalje samoubojstva.

Ne bi smjeli davati pojednostavnjena objašnjenja niti veličati samoubojstvo ili praviti senzaciju od njega.

Svakako se ne preporuča korištenje religijskih ili kulturnih stereotipa, a ne savjetuje se ni traženje krivca nesretnog slučaja.

Naposljetku, medijski izvještaji mogu ili ojačati napore u prevenciji suicida ili ih u potpunosti oslabjeti, a to ovisi o načinu na koji se izvještava.

Tabloidni pristup, senzacionalistički napisi na naslovnicama, detaljan opis samoga čina i uzroka (osobito ako je u pitanju slavna osoba) povećavaju mogućnost tzv. copycat suicida, pristupa u kojem mladi vide ideju kako riješiti svoje probleme, a za njih je samoubojstvo „normalno“.

Odgovorno izvještavanje može pomoći u edukaciji javnosti o suicidu i njegovoj prevenciji, ponuditi nadu rizičnim skupinama, ukloniti stigmu te inspirirati otvoren i pozitivan dijalog.

„Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, predložena od strane Svjetske zdravstvene organizacije, usmjerena je na prevenciju samoubojstva, stoga je cilj ovog okruglog stola progovoriti o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu i svih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva. Ulaganje u mentalno zdravlje građana jedan je od prioriteta Gradskog ureda za zdravstvo, što je vidljivo prema dosadašnjim aktivnostima ureda usmjerenima prvenstveno na mentalno zdravlje mladih. Ovim putem želio bih naglasiti važnost suradnje svih dionika u prevenciji samoubojstva, a predstavnike medija pozvati na suradnju s našim zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju izvještavanje o samoubojstvima“, naglasio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč.

„Suradnja medija, zdravstvenih ustanova i struke izuzetno je važna u planiranju preventivnih aktivnosti kada je riječ o samoubojstvima, stoga smatram da partnerskom suradnjom možemo iznaći način kako objektivno i odgovorno izvještavati o tom činu. Gradski ured za zdravstvo priprema posebne edukacije za medije temeljene na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje će se početi provoditi iduće godine te se nadam da će pozitivno utjecati na izvještavanje“, istaknula je doktorica Ivana Portolan Pajić.

Svi se sudionici okruglog stola slažu kako su mediji iznimno važan suradnik u mehanizmu prevencije samoubojstva i općenito u promicanju mentalnog zdravlja te kako je samo nužnom partnerskom suradnjom moguće na vrijeme prepoznati teškoće i probleme s kojima rizične skupine susreću i ponuditi im pravovremenu pomoć.

Ordinacija.hr

Foto: Šareni artikl

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo