Održana Međunarodna konferencija o zajedničkom planiranju ulaganja u sektoru zdravstva - Ordinacija.hr

Novosti

Održana Međunarodna konferencija o zajedničkom planiranju ulaganja u sektoru zdravstva

Održana je „Međunarodna konferencija o zajedničkom planiranju ulaganja u sektoru zdravstva“ u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Ista se održala u okviruprojekta IPA Adrihealthmob – Model održive mobilnosti pacijenata u zdravstvenom sektoru u Republici Hrvatskoj, koje Ministarstvo zdravlja provodi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za telemedicinu i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu.

Na Konferenciju su osim predstavnika iz hrvatskih institucija sudjelovali i predstavnici institucije iz zemalja Jadranske prekogranične regije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Poboljšanje u pristupu visokokvalitetnoj zdravstvenoj usluzi, pravovremenost, učinkovitost i dostupnost zdravstvenih usluga su odrednice koje su istaknute na konferenciji.

Cilj ovog projekta je prenositi znanje i iskustvo između zemalja partnera koje sudjeluju na međunarodnoj konferenciji kako bi dostupnost zdravstvene zaštite bila lakša i brža. Unaprjeđenje i poboljšanje zdravstvene zaštite pacijenata predstavlja vrlo važan segment zdravstvene politike kako u Hrvatskoj tako i u zemljama u okruženju.

Na početku konferencije sudionicima se obratila pomoćnica ministra zdravlja Republike Hrvatske, prim. Vera Katalinić Janković, istaknuvši  važnost ovog projekta.

Gđa. Marica Misir-Dragojević, voditeljica Službe za fondove Europske unije pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske istaknula je u izlaganju  planirane aktivnosti Ministarstva zdravlja u pogledu poboljšanje pristupa zdravstvenoj skrbi u nerazvijenim područjima te povećanje djelotvornosti i kapaciteta kroz pružanje usluga zdravstvene skrbi, a koje će se financirati iz Strukturnih fondova Europske unije.

Sudionici konferencije složili su se kako je iznimno važno razmjenjivati znanje i iskustva, a sve s ciljem poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata. Ovo što je zajedničko svim sudionicima na međunarodnoj konferenciji jest stalno unapređivanje sustava zdravstvene skrbi te je i ova konferencija doprinijela u razmjeni iskustava među zemljama sudionicima. Međunarodna konferencija o zajedničkom planiranju ulaganja u sektoru zdravstva je projektna obaveza u sklopu radnog paketa 5.

IPA Adrihealthmob program je prekogranične suradnje.  Prekogranična suradnja je instrument Europske unije za jačanje suradnje između zemljopisnih područja koja međusobno graniče. Program IPA Jadranska prekogranična suradnja dio je šireg konteksta procesa pretpristupanja IPA (Instrument pretpristupne pomoći) te je uspostavljen na temelju prethodnog programa INTERREG III, s ciljem jačanja suradnje i održivog razvoja Jadranske regije. Ovaj projekt se bavio pitanjima strateških prioriteta vezanih uz održivi transport s fokusom na sektor zdravstva i skrbi pacijenata, analizom dostupnosti zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, mapiranjem zdravstvenih ustanova i zdravstvenih usluga analizom zakonodavstva i sustavom prikupljanja podataka u vezi prekograničnih pacijenata, priznavanje diploma i upotrijebiti alati za e-učenje, izradom e-Health i e-Care platforme te nabavom medicinske i tehnička oprema za komunikacijsko povezivanje sustava. Sve to uz rezultate već ostvarene po ovom projektu, kao što su nabava opreme za Aerodrom Dubrovnik, KBC Rijeku i OB Dubrovnik, te provođenje pilot testiranja telekontrole u ruralnom području DZ Metković vjerujemo da će značajno unaprijediti povezanost svih dionika na ovom projektu za buduće razdoblje pred nama.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo