Novosti

Održana radionica Sustavi komuniciranja razmjenom slika

PECS je razvijen prije više od 20 godina kao vrsta jedinstvenog, augmentativnog alternativnog treninga koji omogućava djeci i odraslim osobama iz autističnog spektra te ostalim komunikacijskim poteškoćama započinjanje funkcionalne komunikacije.

U organizaciji Hrvatske udruge radnih terapeuta te suradnji s Pyramid Group Management Services Corporation (PGMSC) iz Velike Britanije 5. i 6. prosinca u Europskom domu u Zagrebu održana je bazična edukacijska radionica Sustava komuniciranja razmjenom slika, odnosno Picture Exchange Communication System (PECS).

PECS je razvijen prije više od 20 godina kao vrsta jedinstvenog, augmentativnog alternativnog treninga koji omogućava djeci i odraslim osobama iz autističnog spektra te ostalim komunikacijskim poteškoćama započinjanje funkcionalne komunikacije. Prvotno je korišten u Americi, a kasnije je prepoznat na globalnoj razini zbog naglaska na iniciranju komunikacije.

Višestruka istraživanja su pokazala uspješnost u učenju i komunikaciji te također dokazala da PECS ne odgađa razvoj govora niti ga ometa već je i potiče. Kroz edukaciju dobivena su informacije o ključnim Pyramid komponentama stvaranja učinkovite okoline za učenje, strategijama za stvaranje prilike za komunikaciju unutar funkcionalnih aktivnosti, povezivanje PESC-a i drugih načina učenja komunikacije te implementaciju šest faza PECS-a.

Edukaciju je prošlo šezdeset stručnjaka od radnih terapeutima, fizioterapeuta, logopeda, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, pedagoga, učitelja, socijalnih radnika, socijalnih pedagoga koji rade u brojnim institucijama, udrugama ili centrima dijelim Hrvatske. Sudionici edukacije bili su i roditelji.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo