Novosti

Održano završno obilježavanje kampanje “Ne okrećite leđa križobolji”

U subotu je u zagrebačkom Parku Maksimir održano završno obilježavanje kampanje „Ne okrećite leđa križobolji“, koju organiziraju Hrvatska liga protiv reumatizma i Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice.

Kampanja je održana pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, a podršku akciji su dali Gradski ured za zdravstvo grada Zagreba, Nacionalni odbor Desetljeća kostiju i zglobova 2010-2020 – Globalni savez za mišićnokoštano zdravlje, tri stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora (Hrvatsko reumatološko društvo, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i Hrvatsko vertebrološko društvo), te te udruga građana Remisija.

Križobolja je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema uopće i predstavlja teret kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini. Ovom akcijom se želi htjeli podići svijest o jednoj posebnoj vrsti križobolje, upalnoj križobolji, koja je jedan od glavnih simptoma upalnih reumatskih bolesti, spondiloartritisa. Te upalne reumatske bolesti je važno što ranije dijagnosticirati, jer su rezultati bolji, ako se s liječenjem započne što ranije. To naročito dolazi do izražaja u svjetlu novih terapijskih mogućnosti, kao što je primjena tzv. pametnih, bioloških lijekova, koji predstavljaju ogroman napredak u liječenju ovih bolesnika.

Na obilježavanju akcije volonteri su građanima dijelili brošure o važnosti prevencije bolesti kralježnice, te o potrebi pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja križobolje. Na pitanja i medicinske savjete na raspolaganju su bili stručnjaci fizijatri-reumatolozi, prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med. i prim. mr. sc. Frane Grubišić, dr. med.. Već dobro poznata maskota kampanje, slonić bio je prava atrakcija, pa su se okupljeni građani mogli i prigodno fotografirati. Ambasador kampanje Mario Valentić, veliki pobornik zdravog života i profesor kineziologije, tijekom akcije prisutnim je građanima pokazivao vježbe za održanje zdravlja kralješnice..  

Od prošle godine, kada je započela akcija „Ne okrećite leđa križobolji“, Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a „Sestre milosrdnice“ i Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC-a Zagreb s ciljem bržeg dijagnosticiranja aksijalnog spondiloartritisa organizirali su posebne ambulante koje izvan liste čekanja primaju narudžbe liječnika obiteljske medicine za takve bolesnike.

Dodatne informacije o toj akciji mogu se pronaći na stranici www.nekrizobolji.hr, gdje se nalaze informacije o uzrocima i tipovima križobolje te kratki upitnik koji služi kao pomoć u prepoznavanju upalne križobolje. Web-stranica za liječnike je www.nekrizobolji-lijecnici.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo