Odzvonilo cvjetnim buketima u sobama pacijenata? - Ordinacija.hr

Novosti

Odzvonilo cvjetnim buketima u sobama pacijenata?

Kako bi spriječile sve potencijalne uzročnike zdravstvenih komplikacija, neke su britanske bolnice počele sa zabranom unošenja cvjetnih buketa u sobe pacijenata.

Razlog? Bolnice koje su se odlučile ozbiljno obračunati s navodnim opasnostima iz biljaka, kao razlog zabrane navode mogućnost infekcija bakterijama iz vode. Kao jedan od razloga za zabranu navode i uvriježeno mišljenje da cvijeće može “potrošiti” kisik u sobi. Međutim, istina je upravo suprotna, tvrde biolozi – biljke, naime, otpuštaju kisik.

kO tome treba li cvijeće krasiti sobu pacijenata, znanstvenici londonskog Imperial Collegea pitali su i bolničko osoblje te pacijente. Rezultati su pokazali kako većina bolesnika voli imati cvijeće pored bolničkog kreveta, dok ga djelatnici ne preferiraju jer stvara nered. Rijetko koji ispitanik je spomenuo korelaciju između biljaka i povećanog rizika za bolesti ili infekcije.

Gotovo sva znanstvena istraživanja su pokazala kako cvijeće ne predstavlja zdravstveni rizik za pacijente. Bez obzira na to, brojne bolnice nastavljaju vjerovati zastarjelom praznovjerju prema kojem su biljke opasne za pacijente. Većina studija je pokazala da cvijeće ima neposredne i dugoročne koristi za pacijente.

Osim što poboljšava opći moral i raspoloženje, pokazalo se da cvijeće povećava pacijentovo pamćenje, smanjuje bol, krvni tlak i broj otkucaja srca. Kontrolirana su istraživanja pokazala da su pacijenti, koji imaju cvijeće pored svojih kreveta, mnogo sretniji od onih koji nisu skloni biljkama.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo