Novosti

Operacija krajnika uzrokuje debljanje?

Tonzilitis (upala krajnika) može se liječiti antibioticima o simptomi bakterijske upale trebali bi nestati nakon nekoliko dana. Upravo zato se liječnici sve manje odlučuju na operaciju uklanjanja krajnika (mandula) zbog mogućih komplikacija. O operaciji se razmišlja ako upala krajnika utječe ne djetetov sluh ili disanje, ili se pojavljuje neuobičajeno često.

Istraživači Sveučilišta Saint Louis su analizirali podatke oko 800 mališana koji su prošli operaciju uklanjanja krajnika. Ustanovili su kako postoji povezanost između ove operacije i debljanja djece u većoj mjeri nego što se očekivalo i neovisno o tome jesu li djeca bila preteška prije operacije ili nisu.

“Postoji velika razlika između povezanosti i uzroka. Dobro je što su ovi istraživači postavili pitanje, no iz njihove studije ne možemo sa sigurnošću reći kako uklanjanje krajnika doprinosi pretilosti”, tvrdi dr. Julie Wei, pedijatrijska otorinolaringologinja.

Nadodala je kako je skoro cijela generacija američke djece rođena prije Drugog Svjetskog rata prošla ovu operaciju kako bi se spriječila reumatoidna groznica, što je često bilo smrtonosno prije otkrića antibiotika.

“Ta generacija sigurno nije postala pretila”, zaključila je Wei.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo