Novosti

Oprez! Ginkgo može potencirati epileptičke napadaje

Ako ste zagriženi korisnik ginkgo bilobe – najprodavanijeg biljnog pripravka – i pritom imate problema s epilepsijom, problem je na vidiku.

Naime, najnovije je istraživanje iznjedrilo nove dokaze koji kažu kako ginkgo može povisiti rizik od napadaja kod osoba s epilepsijom. Osim toga, omiljeni biljni pripravak može umanjiti učinkovitost lijekova za smanjenje napadaja.

kNo to nije sve! Rezultati istraživanja pokazuju kako ginkgo može imati štetan utjecaj na osobe koje konzumiraju sirove ili pržene sjemenke ginka ili koje piju čaj od lišća biljke.

“Poznato nam je da pacijenti najčešće koriste tablete, čajeve i druge ginko proizvode za tretiranje širokog spektra zdravstvenih problema. Oni uključuju Alzheimerovu bolest i druge probleme s pamćenjem,
depresiju, glavobolju, nadraženi mjehur, začepljenje krvnih žila, lošu
koncentraciju i vrtoglavicu. Važno je da konzumenti (i njihovi liječnici) imaju na umu potencijalne rizike”, izjavili su liječnici Eckhard Leistner i Christel Drewke, autori istraživanja.

Zabrinutost istraživača se, u većini slučajeva, osnosi na jednu kemijsku supstancu ginkgo bilobe. Riječ je o potencijalno toksičnoj materiji poznatoj kao ginkgotoksin.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo