Organska hrana nije zdravija

hrana zdrava uravnotezena

Organska hrana nije zdravija od one proizvedene na uobičajen način, pokazala su najnovija istraživanja.

Britanska Agencija za standardizaciju hrane svojoj je studijom potvrdila su kako organski i uobičajeno proizvedena hrana imaju podjednaku hranjivu vrijednost. To uključuje količinu C vitamina, kalcija, željeza i masnoća.

Dokazano je i da "uobičajeno" voće i povrće ima više nitrogena, dok je u istim organskim namirnicama pronađeno više fosfora.  Slični rezultati su potvrđeni i kod usporedbe mesa, jaja i mliječnih proizvoda.

"Ljudi su uvjereni da je organska hrana zdravija i hranjivija. Stoga, ne čudi podatak da svakim danom sve više raste potreba za organski proizvedenom hranom. Porazni rezultati istraživanja zadat će ogroman udarac sve većem broju proizvođača takve hrane" kazao je dr. Alan Dangour, nutricionist i voditelj istraživanja.

Među najgorljivije korisnike organske hrane ubrajaju se Britanci. Oni godišnje potroše više od dvije milijarde funti na voće, povrće, jaja i mlijeko proizvedeno bez pomoći pesticida, umjetnih gnojiva i intenzivnih poljoprivrednih tehnika.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!