Novosti

Osječka Tvrđa postat će Zubić Grad!

Približava se najveća manifestacija za djecu u kontinentalnoj Hrvatskoj „Zemlja bez granica“.

“Mjesto za mene“ naziv je ovogodišnje manifestacije “Zemlje bez granica“, koja će biti mjesto za sve koji se želi odmaknuti od monotone svakodnevice, žuljanja leđa na dvosjedima, trosjedima i ostalim garniturama te piljenja u televizijski ekran ili monitor. Svima onima koji osjećaju potrebu pokrenuti se, naučiti nešto novo i kreativno se izraziti “Zemlja bez granica“ i ove je godine pripremila mnoštvo besplatnih likovnih, kiparskih, plesnih, glazbenih i žonglerskih radionica kao što su izrađivanje gigantske karnevalske lutke uz malteškog umjetnika, radionica salse, capoeirae, osmišljavanja i crtanja stripa, izrade velike slikovnice, malih robota i mnoge druge.

Radionice će voditi više od 40 domaćih i inozemnih umjetnika o kojima možete više doznati na Zemlja bez granica ili na Facebooku profilu Udruge Breza.

Od 28. do 31. kolovoza više od 2000 mladih Osječana sudjelovati će u brojnim edukativno–kreativnim radionicama i iskusiti svijet bezgranične kreativnosti i mašte. Ovoga puta “Zemlja bez granica“ u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine bavi se zubima, zubarima, opasnostima od karijesa i dentalnih bolesti, te njihovom prevencijom. Kako bi se djeci što jednostavnije i maštovitije ukazalo na važnost održavanja higijene zuba i usne šupljine osmišljeni su likovi Zube, Krube i Klepite, a zadnji dan manifestacije, 1. rujna, stara gradska jezgra, osječka Tvrđa oživjet će kao čaroban grad iz mašte – Zubić grad.

“Ovogodišnju manifestaciju organiziramo u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine Osijek i njezinim predsjednikom područnog sjedišta dr.med.dent Miroslavom Sikorom, a posvećujemo je prevenciji karijesa kod djece. Karijes je danas, bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i mogućnosti njezine učinkovite prevencije, još uvijek najraširenija bolest naše civilizacije od koje boluje i do 90 posto cjelokupnog pučanstva. Obzirom da ne postoji kontinuirani program dentalne prevencije za djecu u Hrvatskoj, ove smo godine odlučili ovoj temi posvetiti posebnu pozornost“, istaknula je Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza.

Podršku Zemlji bez granica daju dragi prijatelji Jelena Radan, grupa Meritas, Branko Trajkov – Trak i Boris Sekulić koji će i ove godine pomoći će u ostvarenju ove bajkovite priče.

Radionice

Djecu u radionicama očekuje izrada malih solarnih robota, štulanje, žongliranje i klauniranje, vožnja monociklom, radionica hip-hopa i suvremenog plesa, kuharska radionica u kojoj će se pripremati jela od zdravih namirnica, bubnjarska radionica, grafiterska radionica, šivanje, salsa, osnove Parkoura na siguran način, Ordinacija – uči, nauči, Disko klub “Nebolizub”, Mali i veliki istraživači, izrada jumboslikovnice o Krubi i Zubi, izrada Zubinih moćnih kapa, Zubo i Krubo u stripu, engleski zubari, Zubin-hip hop, vitezovi i djeve bajne za zube sjajne, fotografiranje dječjih osmjeha, izrađivanje okvira i crteža i izložba radova, izrada ogromnog zuba u koji se može ući, Zubo-Krubina njamalica, Zubi muzejskih čudovišta, Eko etno kuća maloga Zube, Bjež’ od Krube, zabrani mu prolaz kroz svoje zube! – izrada uvećane unutrašnjosti usne šupljine u koju će se moći ući i pregledati sve njezine dijelove, a bit će postavljena u prostor Vodenih vrata u Tvrđi te će prolaznici uz animaciju polaznika dobiti priliku na kratko uz zubarski pribor i sami postati zubari u Zubić gradu.

Tu su i Plesni teatar Zube i Zubić vile, Capoeira, Trbušni ples – zapleši pa se nasmješi, izrada velikoga Zube, Zubin rap za najmlađe, Društvena igra: Operi me!, kiparska radionica izrade skulptura lica i portreta s osmjehom, radionica pričanja i čitanja priča, Stanovnici Zubić grada, Zubić vilina akademija, oslikavanje svile, radionica izrade letećih lampiona u obliku zubi, glazbena radionica “Pjevalica vesela zjevalica“, novinarska radionica u kojoj će polaznici svakodnevno na radio Osijeku u emisiji Kutak za Zubu i Krubu izvještavati što se događa u Zemlji bez granica, filmska radionica, malteški “il-Parata“-ples sa sabljama koji potječe još iz doba vitezova, upoznavanje s finskim likovima Moominima.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo