Novosti

Osniva se Komora prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Na 3. međunarodnom kongresu nutricionista najavljeno je osnivanje Komore, a raspravljalo se o nutricionizmu kao znanosti i procesu liječenja, ali i kao dijelu životnog užitka te održivog razvoja.

Nutricionisti i stručnjaci koji se u svom radu susreću s problematikom prehrane okupili su se kao sudionici Kongresa s ciljem prikazivanja širokog spektra djelovanja nutricionističke struke. Prof. dr. sc. Irena Colić Barić otvorila je Kongres stručnim predavanjem o aktualnom statusu nutricionista kao struke u Hrvatskoj. S obzirom na potrebu za reguliranjem spomenutih djelatnosti i uspostavom sustava ovlašćivanja stručnjaka prehrambenog, biotehnološkog i nutricionističkog obrazovnog profila Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo važnost ove problematike te napravilo Zakon o poljoprivredi kojim je dana ovlast za osnivanje Komore prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, čija je izrada u tijeku. Komora se osniva s ciljem ukidanja prepreka pri zapošljavanju prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista stvaranjem dodatnih uvjeta za ostvarenje gospodarskog oporavka Republike Hrvatske kako bi se omogućila konkurentnost na tržištu rada.

3. Međunarodni kongres nutricionista održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Grada Zagreba i Ureda gradonačelnika, a uz službenu podršku Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Udruge Hrvatski Zbor Nutricionista, Udruge Nutricionizam Balans i Hrvatskog Akademskog Centra Primijenjenog Nutricionizma s međunarodnim partnerom, Britanskim društvom dijetetičara (British Dietetic Association). Vrijednost Kongresa prepoznata je od strane Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za hranu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ i Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatske liječničke komore, Ljekarničke komore, Psihološke komore i Komore medicinskih sestara te je sudjelovanje sudionika Kongresa adekvatno bodovano.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo