Osnovana prva udruga roditelja nedonoščadi - Ordinacija.hr

Novosti

Osnovana prva udruga roditelja nedonoščadi

Klub roditelja nedonoščadi Palčići prva je udruga u Hrvatskoj koja će se baviti dugoročnim unaprjeđenjem skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu.

Radi se o prvoj udruzi u Hrvatskoj koja je osnovana s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto. Kako je istaknuto, Klub roditelja nedonoščadi Palčići osnovan je i s ciljem zastupanja interesa prijevremeno rođene djece jer su problemi s kojima se susreće nedonoščad nedovoljno prepoznati. Osim brojnih zainteresiranih roditelja, na događanju su sudjelovali i brojni vodeći domaći liječnici neonatolozi, pedijatri te predstavnici srodnih udruga roditelja djece u Hrvatskoj.

k            prim. dr. sc. Milan Stanojević

  „Nažalost, svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska te je potrebno kontinuirano informirati i educirati roditelje, ali nerijetko i nekoordinirane službe zdravstvene, socijalne i odgojno-obrazovne djelatnosti kako bi se doprinijelo dugoročnom napretku. Osim angažmana zdravstvenih djelatnika u novije vrijeme sve se više shvaća važnost provođenja programa individualizirane skrbi koja je korisna za nedonoščad kako s medicinskog tako i s neurorazvojnog stajališta. Za razvoj novorođenčeta izuzetno je važno da se i roditelji što ranije uključe u procese donošenja odluka te da im se pruži iskrena i otvorena informacija. Ne smijemo zaboraviti na nezamjenjivu ulogu majki kojima se mora omogućiti boravak u jedinicama intenzivnog novorođenačkog liječenja jer jedino one mogu pružiti toplinu i nježnost, a čiji izostanak može uzrokovati brojne psihološke i zdravstvene u poteškoće u životu nedonoščeta” izjavio je prim.dr.sc. Milan Stanojević, voditelj odjela Neonatologije Klinike za ginekologiju i porodništvo KB
  “Sveti duh”.

  O vlastitom iskustvu ali i ciljevima i aktivnostima udruge govorila je Željka Vučko, i sama majka troje nedonoščadi.

  k                            Željka Vučko
  predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići

  „Osim osjećaja stresa i straha za život i razvoj vlastitog djeteta, roditelji se susreću i s puno praktičnih problema i otvorenih pitanja. Ponekad situaciju otežava i činjenica da od zdravstvenih djelatnika ne mogu dobiti odgovore na pitanja koja se ne tiču direktno struke ili zdravlja njihovog djeteta, no roditeljima koji proživljavaju ovo jedinstveno iskustvo su vrlo bitna. Tada ulogu preuzima udruga roditelja jer jedino roditelj koji je prošao isto iskustvo, može pružiti najbolji odgovor, pomoć i podršku. Želimo poručiti svim roditeljima nedonoščadi da preuzmu aktivnu ulogu te da potraže podršku i prihvate pomoć. Upravo će na pružanju te ljudske ali i stručne pomoći Klub roditelja nedonoščadi Palčići razvijati svoje djelovanje“, zaključila je Vučko.

  Psihologinja Jasminka Mužinić Sabol, također majka prijevremeno rođenog djeteta te jedna od inicijatorica prve udruge roditelja nedonoščadi govorila je osnivanju Grupa za podršku koje će se na inicijativu udruge pokretati već u bolnici.

  „Osnivanjem grupa za podršku želimo pomoći roditeljima jer vjerujemo da ćemo u toploj i nekritičnoj atmosferi potaknuti razmjenu ideja i informacija i proživljenih iskustava. Isto tako vjerujemo da će grupe za podršku potaknuti zbližavanja i nova prijateljstva kako bi se smanjio osjećaj usamljenosti kroz kojeg prolazi većina roditelja u ovom iznimno osjetljivom i zahtjevnom razdoblju za bebe i roditelje,“ istaknula je psihologinja Mužinić Sabol.

  Ordinacija.hr

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo