Osteoporoza je epidemija 21. stoljeća - kako zaštititi svoje kosti? - Ordinacija.hr

Novosti

Osteoporoza je epidemija 21. stoljeća – kako zaštititi svoje kosti?

Osteoporoza predstavlja veliki javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama svijeta, jedna je od pet najčešćih kroničnih bolesti i javlja se u čak 10% populacije.

Dolazi tiho, bez simptoma, bez jasne boli ili ograničenja koja upozoravaju, a tek u trenutku prijeloma postaje jasno da je posrijedi osteoporoza.

“Osteoporoza je takozvana tiha epidemija 21. stoljeća i predstavlja ozbiljan problem u zlatnim godinama, stoga je uloga prevencije izuzetno važna”, naglasila je na predstavljanju Bone Health – K2D3 kapsula doktorica Nada Đurinek, demonstriravši lomljivost kostiju na modelima koji su poslužili kao zdrava, osteopenična i osteoporozna kost.

Okupljeni su tako, iz prve ruke, vidjeli koliko je zapravo lako slomiti kost zahvaćenu osteoporozom.

U prevenciji, svatko može biti proaktivan i primijeniti ova 4 koraka za zdravije kosti:

  • Pravilno i redovito vježbanje
  • Biranje prehrane bogate sastojcima koji pogoduju zdravlju kostiju
  • Izbjegavanje štetnih životnih navika, poput pušenja
  • Redovito uzimanje dodataka prehrani koji pomažu očuvanju zdravih kostiju

Iznimno je važno na vrijeme početi brinuti o zdravlju kostiju jer je prevencija jedini način da očuvamo strukturu i funkcionalnost koštanog sustava koji nas treba nositi tijekom cijelog života.

Novi proizvod u liniji Zona Vital, Bone Health – K2D3 kapsule, u prvom su redu namijenjene očuvanju zdravlja kostiju, ali i zdravlja krvožilnog sustava. Sadrže vitamin K2 i vitamin D3 koji doprinose održavanju normalnih kostiju te riblje ulje kao izvor omega–3 masnih kiselina (EPA i DHA) koje uz dnevni unos od ukupno 250 mg doprinose normalnoj funkciji srca. Vitamin D3 se u svoj aktivni oblik u tijelu pretvara djelovanjem UV zračenja na potkožno masno tkivo, dok se vitamin K2 u tijelu stvara kao metabolit djelovanjem probiotičkih bakterija u debelom crijevu.

Budući da za stvaranje ovih vitamina trebamo pomoć bilo sunca ili crijevne mikrobiote, njihov status u organizmu se vrlo lako može narušiti neodgovarajućom prehranom i i nezdravim načinom života. Vitamini sadržani u Bone Health – K2D3 kapsulama otopljeni su u pročišćenom ribljem ulju, čime se pridonosi njihovoj bioiskoristivosti te općem zdravlju organizma.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo