Novosti

Oštra osuda Hrvatskog farmaceutskog društva zbog zlouporabe naziva “ljekarna”

U posljednje se vrijeme može uočiti sve intenzivnija zlouporaba naziva “ljekarna” u samopromidžbi od strane poslovnih subjekata koji uopće ni na koji način nisu povezani sa zdravstvenom zaštitom u Republici Hrvatskoj niti s ljekarničkom strukom.

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) želi informirati javnost o sve učestalijim nedozvoljenim, lažnim ili neprimjerenim korištenjem naziva “ljekarna”, kojim mnogi pravni ili fizički subjekti evidentno žele dovesti korisnike svojih usluga u zabludu da je riječ o “pravoj” ljekarni. HFD naglašava kako se time narušava kredibilitet i vjerodostojnost ljekarničke struke i ljekarničke djelatnosti kao integrativnog dijela zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Također, ističu kako je pohvalno što postoji sve veći broj poduzetnika koji žele doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, ali žele da to bude u zakonski dozvoljenim okvirima koji ne izigiravaju niti pravo na sigurnost, zdravlje i zdravstvenu zaštitu u RH. 

– Isti poduzetnici pritom se uvelike žale na složenost i nepotrebnost “administracije i papirologije” želeći otvoriti tvrtke u jednom danu zlorabeći naziv “LJEKARNA”, a nemajući na to nikakvo zakonsko pravo. Pritom koriste tržišno napadne metode i oglašavanje koje je u ljekarničkoj struci strogo zakonski regulirano, nanoseći štetu ljekarničkom zvanju i povjerenje u zdravstvenu zaštitu u kojoj ljekarnik sudjeluje – naglasio je HFD. 

Osim toga, HFD navodi zakonske okvire, odnosno Zakon o ljekarništvu kojim je i definirana ljekarnička djelatnost, kao javna služba, za opskrbu i izradu lijekova te opskrbu medicinskih proizvoda pučanstvu koja se obavlja u ljekarnama, u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite, a smiju je obavljati samo magistri farmacije (ljekarnici) s fakultetskom izobrazbom za zvanje magistra farmacije te odobrenjem za samostalan rad (licencom), upisani u registar pri Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

– Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske je već postupalo prema prijavama Hrvatske ljekarničke komore provodeći farmaceutsko-inspekcijski nadzor nad prometom na malo lijekova i medicinskih proizvoda određenih specijaliziranih prodavaonica, prilikom kojih se zabranilo korištenje naziva „ljekarna“, “specijalizirana ljekarna” i sl. kao i isticanje zelenog križa ukoliko nije riječ o “pravoj” ljekarni. – istaknuli su iz HFD-a. 

Problemi s kojima se trenutno susreće HFD

  • korištenje naziva “ljekarna” ili varijacija (biljna ljekarna, specijalizirana ljekarna, domaća ljekarna i sl.)  za subjekte koji nemaju dozvolu za obavljanje ljekarničke djelatnosti u Republici Hrvatskoj
  • lažno predstavljanje i korištenje naziva “ljekarna” na internetu (internetske domene), bez dozvole za obavljanjem ljekarničke djelatnosti u Republici Hrvatskoj
  • lažno predstavljanje prekvalifikacijskih programa i programa za obrazovanje odraslih koji zavaravajućim sloganima nude prekvalifikaciju u srednju stručnu spremu koristeći izraze “postani FARMACEUT”. Farmaceutom (magistrom farmacije) se postaje tek nakon završenog višegodišnjeg fakultetskog obrazovanja
  • izravna prodaja lijekova ili raznih dodataka prehrani i sl. putem interneta kao “ljekarna”, posredovanje u prodaji lijekova putem stranih sumnjivih internet-ljekarni, nuđenje savjeta “ljekarnika”, 

​Apel javnosti

HFD apelira svim građanima da prijave sve prekvalifikacije programe i programe za obrazovanje odraslih, kojima se narušava dostojanstvo i vrijednost zvanja magistra farmacije. Osim toga, lažno predstavljanje kao ljekarna može dovesti korisnika usluga u zabludu te može značiti i prijetnju zdravlju korisnika. Za sve su prekršitelje predviđene kazne u slučaju ako u pravnom prometu posluje kao ljekarna, a ne obavlja ljekarničku djelatnost. 

Ukoliko imate saznanja da specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima (ili bilo koji pravni subjekti koji nisu ljekarna) koriste naziv „ljekarna“ ili ističu zeleni križ na pročelju zgrada, isto možete prijaviti u Hrvatsku ljekarničku komoru kako bi se pri Ministarstvu zdravlja pokrenuo postupak za zabranu isticanja navedenih naziva. Prijavu možete podnijeti i Hrvatskom farmaceutskom društvu, koje će istu proslijediti Hrvatskoj ljekarničkoj komori. – objasnio je HFD. 

Foto: Shutterstock 

Ordinacija.hr 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo