Novosti

Otvara se prva ambulanta za one koji boluju od križobolje

“Ne okrećite leđa križobolji” akcija je koja potiče obrazovanje o reumatskim bolestima u svrhu prevencije njihova razvitka u ranom stadiju.

Događanje je namijenjeno općoj populaciji, potencijalnim bolesnicima i liječnicima obiteljske medicine.

Od 60 do 80 posto ukupne svjetske populacije doživi barem jednu epizodu križobolje tijekom života dok 15 do 20 posto odraslih osoba iskusi epizodu križobolje unutar jedne godine. Statistički podaci potaknuli su udrugu građana Hrvatska liga protive reumatizma na organizaciju akcije “Ne okrećite leđa križobolji” povodom obilježavanja Svjetskog dana spondiloartritisa 29. travnja. Spondiloartritis ili upalna križobolja bolest je koja zahvaća zglobove smještene na stražnjoj strani zdjelice. Ona se često dijagnosticira tek u kasnom stadiju što uzrokuje degradaciju u tjelesnim, emocionalnim i socijalnim aspektima ljudskog života.

Podaci nalažu da upalna križobolja zahvaća oko 40000 Hrvata dok od one upalne boluje otprilike njih 5000. Oni ukazuju i na to da je križobolja najčešći medicinski problem koji oboljelima medicinske troškove povećava za 60 posto zbog pogrešnog liječenja analgeticima. “Ankilozantni spondilitis iscrpljujuća je bolest za bolesnika, ali i veliki ekonomski trošak,” izjavila je prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, doktorica medicine i koordinatorica Nacionalnog odbora Desetljeće kostiju i zglobova.

Kao značajan doprinos akciji, bliži se otvorenje ambulante za dijagnostiku spondiloartiritisa 1. svibnja 2015. “Od sljedećeg petka u KBC-u Sestre milosrdnice bit će otvorena prva ambulanta za one koji boluju od križobolje. Ona će biti dostupna javnosti svakog narednog petka,” dodao je prof. dr. sc. Simeon Grazio.

Uz ambulantu, afirmirana je i mrežna stranica nekrizobolji.hr koja služi kao informator zainteresiranima, a nudi i opciju testiranja na temelju simptoma koji uključuju: bol u leđima, bol u nogama, jutarnju ukočenost, bol pri mirovanju i nesanicu uzrokovanu kobnom boli.

Akcija “Ne okrećite leđa križobolji” održat će se 29. travnja na Cvjetnom trgu u terminu od 15.00 do 19.00 sati. Događaju će prisustvovati subspecijalisti reumatologije, a testiranje će biti osigurano svima onima koji sumnjaju na upalnu križobolju.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo