Otvoren odjela za osobe s Alzheimerovom bolešću u domu Senior Care u Križevcima - Ordinacija.hr

Novosti

Otvoren odjela za osobe s Alzheimerovom bolešću u domu Senior Care u Križevcima

Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe Senior Care otvara odjel za smještaj i njegu oboljelih od Alzheimera i drugih demencija.

Alzheimerova bolest je degenerativna bolest stanica moždane kore i okolnih struktura, neizlječiva je, a karakterizira je brza progresivnost i oštećenje živčanih stanica.

Kod oboljele osobe javlja se:

  • popuštanje dosadašnjih interesa i sposobnosti
  • usporenost u misaonim i fizičkim aktivnostima
  • usporena reakcija na događanja u obiteljskoj i radnoj sredini

Posljedica ovih promjena je nemogućnost samostalnog življenja.

U ranom stadiju bolesti, osoba često pokazuje agresiju koja je rezultat osobne svjesnosti popuštanja dotadašnjih psihofizičkih sposobnosti. S vremenom, takva osoba postaje potpuno ovisna o njezi i skrbi drugih.

Ukoliko je oboljela osoba smještena u obitelji, njegovatelji su prisiljeni zanemariti svoj društveni i profesionalni život te se 24 sata posvetiti oboljeloj osobi.

Prepoznavši potrebe za trajnim smještajem oboljelih, Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe Senior Care prihvatio je potpuno novi i moderan pristup skrbi u institucionalnom zbrinjavanju.

U potpunosti je prilagođen jedan smještajni dio upravo za smještaj i njegu oboljelih od Alzheimera i drugih demencija. U 10 soba ženskog odjela moguće je smjestiti 18 oboljelih osoba prema najvišim standardima smještaja, imitirajući domaću kućnu atmosferu kako bi se osoba osjećala maksimalno zaštićeno i ugodno. Za bolju orijentaciju u prostoru u prostorijama su postavljene naljepnice sa funkcijom prostora. Iz soba se, uz nadzor medicinskog osoblja, može izaći u prekrasno unutrašnje dvorište gdje se korisnici mogu prošetati, zabaviti ili jednostavno uživati u prirodi i suncu.

Smještaj za bolesnika potrebno je učiniti komfornim, sigurnim i mirnim te isto tako i djelovati na bolesnika.

Svaka soba je opremljena krevetima s antidekubitalnim madracima, namještajem oblih uglova kako ne bi došlo do neželjenih povreda oboljelih i raznolikom opremom koja služi bilo kao pomoć pri mogućim neželjenim situacijama ili kao svojevrsni oblik zabave i razonode. Stari radio, kutija uspomena sa dragim predmetima ili slikama, plišane životinje i igračke te pregršt didaktičkih i memorijskih predmeta i igara dokazano poboljšavaju kongitivne funkcije mozga oboljele osobe.

Osobama s Alzheimerovom bolesti treba pomoć oko njihove prehrane. Naime, u kasnijem stadiju bolesti, osobe često zaboravljaju jesti i piti što može dovesti do pothranjenosti i dehidracije.

Oboljele osobe teže obrađuju vizualne podatke kao što su kontrast i osjećaj dubine prostora pa im je teško razlikovati tanjur od podloge, hranu od tanjura, ili tekućinu od šalice.

U tu svrhu nabavljeno je posebno posuđe i ostali pribor za jelo koji svojim oblicima i bojama ergonomski i funkcionalano pomažu pri konzumaciji jela i pića.

Prevladava crveno posuđe i pribor sa kombinacijom kontrastne bijele boje. Naime, dokazano je da konzumacija hrane i pića iz crvenih tanjura i šalica povećava unos hrane za 25% i tekućine za čak 85%.

Radi održavanja fizičkog zdravlja oboljelog potrebno je provoditi mentalnu i fizikalnu rehabilitaciju dokle god je to moguće. Primjena nefarmakološke terapije može biti od velike koristi u ublažavanju poremećaja koji se često javljaju tijekom progresije demencije.

  • Muzikoterapija, uz pravilan odabir smirujuće glazbe, pozitivno utječe na raspoloženje i smirenje dementne osobe te im pomaže da se prisjete nekih događaja i situacija iz prošlosti, imena ljudi koje ih okružuju , pa i stvari koje su povezane uz njih same, koje najbrže zaboravljaju.
  • Aromaterapija jako pomaže kod demencije te da ima veliki potencijal u poboljšanju kognitivnih funkcija mozga kod bolesnika s Alzheimerovom bolešću. Više novijih istraživanja pokazalo je kako, uz sve blagodati koje ulja općenito imaju, njihova stimulacija osjetilnog sustava znatno pomaže psihičkoj ravnoteži pacijenata. Tako olakšavaju san i podižu sveobuhvatnu kvalitetu života kod bolesnika koji pate od Alzheimera ili demencije.
  • Provoditi ćemo i različite okupacijske terapije poput kreativnih radionica, pisanja i čitanja, terapije smijehom, komunikacije i različitih društvenih igara.

Tim educiranih stručnih radnika svakodnevno će skrbiti za naše oboljele te im pružati maksimalnu potporu u očuvanju mentalnih kapaciteta i vještina, neovisnosti i i dostojanstva.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo